Τουρκία: Πυρά της Άγκυρας κατά των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών για το κλείσιμο αντιπροσωπειών τους

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ότι διεξάγουν «ψυχολογικό πόλεμο» στην χώρα του, επειδή κλείνουν τις διπλωματικές τους αποστολές στην Κωνσταντινούπολη, λόγω φόβου τρομοκρατικής απειλής.

Ο Σοϊλού δήλωσε ότι οι χώρες επέλεξαν σκοπίμως την Παρασκευή, ακριβώς την ημέρα κατά την οποία η Τουρκία έθεσε στόχο να προσελκύσει 60 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν – Στον παραλογισμό απαντάμε με επιχειρήματα

Οι προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Γαλλία, την Σουηδία, την Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ελβετία για αυξημένο κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία, ήρθαν μετά τις εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες ξέσπασαν εξαιτίας ορισμένων διαδηλώσεων που η Άγκυρα θεωρεί ισλαμοφοβικές ή αντιτουρκικές.

«Πάγωσαν» την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο, ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Δανοσουηδός πολιτικός, Ράσμους Παλουντάν, έκαψε ένα αντίτυπο του κορανίου στη Στοκχόλμη, απειλώντας να το κάνει κάθε εβδομάδα έως ότου η Τουρκία εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Έπειτα από αυτό το περιστατικό, η Άγκυρα ανέστειλε τις συνομιλίες με την Στοκχόλμη και το Ελσίνκι σχετικά με τα αιτήματά τους για ένταξη στη Συμμαχία, αιτήματα τα οποία ακόμη δεν έχει εγκρίνει.

Πρώτο το Βερολίνο προειδοποίησε τους Γερμανούς πολίτες για ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία, ενώ το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ επικαλέστηκε «ακριβείς και συγκεκριμένες» πληροφορίες για της ύπαρξη απειλής, αναφέροντας ιδιαίτερα την συνοικία Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης, την εμπορική οδό Ιστικλάλ και την πλατεία Ταξίμ, καθώς και τη συνοικία Λεβέντ, η οποία φιλοξενεί πολλά προξενεία.

Δεν κατονόμασε καμία οργάνωση πίσω από την απειλή.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Άγκυρα, ως αντίποινα, προειδοποίησε, επίσης, τους δικούς της πολίτες που βρίσκονται στις ΗΠΑ και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ότι υπάρχει κίνδυνος επίθεσης εναντίον τους.