ΝΑΤΟ: Στρατηγική άμυνας και στο Διάστημα ετοιμάζει η ΕΕ μετά το σοκ της Ουκρανίας

Η γεωπολιτική ταραχή που έφερε η εισβολή τη Ρωσίας στην Ουκρανία αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα για την προστασία των δορυφόρων της και την ισχυροποίηση της θέσης της στο Διάστημα.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, η Επιτροπή θα παρουσιάσει το Μάρτιο διαστημική στρατηγική για την ασφάλεια και την άμυνα με στόχο να προστατεύσει τα συμφέροντά της και να ενισχύσει τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η SpaceX κρατάει online την Ουκρανία – Χιλιάδες δορυφορικά πιάτα Starlink

«Μέσα στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, οφείλουμε να βελτιώσουμε τη στρατηγική θέση της Ένωσης για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, να προστατεύσουμε τα συστήματά μας και τις διαστημικές υπηρεσίες μας και να επιβεβαιώσουμε περισσότερο τη διαστημική ισχύ μας» δήλωσε με ευκαιρία την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Διάστημα που άρχισε στις Βρυξέλλες.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήχησε σαν «σήμα συναγερμού», παραδέχτηκε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, για τον οποίο το θέμα είναι να εξεταστεί «μέχρι ποίου σημείου είναι ουσιώδους σημασίας το διαστημικό ενεργητικό και οι διαστημικές υπηρεσίες».

Επίγειος σταθμός του ευρωπαϊκού συστήματος πλοήγησης Galileo. Το Διάστημα έχει κρίσιμη σημασία για την ΕΕ (ESA)

Yποδομές κρίσιμης σημασίας

Από τους 5.500 δορυφόρους που βρίσκονται σήμερα σε τροχιά, σχεδόν 10% είναι στρατιωτικοί δορυφόροι, «όμως πολλοί άλλοι είναι διπλής χρήσης [πολιτικής και στρατιωτικής] και παρέχουν κρίσιμης σημασίας πληροφορίες για την ασφάλειά μας και την άμυνά μας» επισήμανε ο Μπορέλ.

Η ευρωπαϊκή διαστημική στρατηγική θα βασιστεί σε τέσσερις πυλώνες, εξήγησε ο Μπρετόν, ο οποίος είναι αρμόδιος και για θέματα που αφορούν το διάστημα.

Ο πρώτος πυλώνας έχει στόχο να ενισχυθεί «η ανθεκτικότητα και η ασφάλεια των εθνικών και των εμπορικών διαστημικών συστημάτων της ΕΕ», ενώ ο δεύτερος να «ενισχυθεί η ικανότητα της Ένωσης να απαντά στις απειλές».

Ο τρίτος πυλώνας αφορά τη βελτίωση της παρατήρησης της Γης και της παρακολούθησης της διαστημικής κυκλοφορίας, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ και άλλους εταίρους.

Ο τελευταίος πυλώνας αφορά την εφαρμογή ενός μελλοντικού «νόμου της ΕΕ για το διάστημα», ο οποίος θα θέσει «κοινούς κανόνες για την ασφάλεια και την αντοχή των συστημάτων μας» πρόσθεσε ο Μπρετόν, υπογραμμίζοντας πως δέκα από τα 27 κράτημέλη έχουν ήδη θεσπίσει κανονιστικές ρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο.

«Κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με αποκλίνοντες εθνικούς κανόνες, κάτι που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας μας καθώς και στην ασφάλειά μας» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP