Χωματερή ο Δρίνος: Τσουνάμι σκουπιδιών πνίγει γραφικό ποτάμι των Βαλκανίων

Τα ήρεμα νερά του ανάμεσα στις χιονισμένες βουνοπλαγιές θα δημιουργούσαν ένα ειδυλλιακό τοπίο αν το ποτάμι δεν μετέφερε τόνους σκουπίδια.

Εδώ και 20 χρόνια η ρύπανση από πλαστικά και άλλα απορρίμματα παραμένει μείζον πρόβλημα για τον ποταμό Δρίνο, μήκους 346 χιλιομέτρων, ο οποίος σχηματίζει μεγάλο μέρος των συνόρων ανάμεσα στη Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

</div
Κάθε είδους σκουπίδια, από πλαστικά μπουκάλια μέχρι παλιές κουζίνες και πλυντήρια, έχουν συσσωρευτεί πίσω από το φράγμα του Βίσεγκραντ (εικόνα πάνω) στη Βοσνία, δείχνει βίντεο του Reuters που τραβήχτηκε το Σάββατο και αναρτήθηκε στο BBC.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών στο Μαυροβούνιο και τη Βοσνία ανέβασαν τη στάθμη του ποταμού με αποτέλεσμα να παρασυρθούν περισσότερα απορρίμματα από τις όχθες.

«Είναι σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή» » λέει στην κάμερα του Reuters ο Ντέζαν Φούρτουλα, πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Udruženje građana Eko Centar Visegrad.

«Εκτός του αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για το περιβάλλον και την υγεία, είναι επίσης πηγή ντροπής για όλους μας καθώς αδυνατούμε να λύσουμε το πρόβλημα για τόσο πολύ καιρό