Ισραήλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανάγκασε τον Νετανιάχου να παύσει υπουργό

Με εντολή της Δικαιοσύνης ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάλλαξε την Κυριακή από τα καθήκοντά του τον υπουργό Εσωτερικών και Υγείας και δεύτερο στην ιεραρχία της κυβέρνησης, Άριε Ντέρι.

Την Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ακύρωσε το διορισμό του επειδή είχε κριθεί ένοχος για φορολογική απάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σείστηκε το Τελ Αβίβ με 100.000 διαδηλωτές

«Με βαριά καρδιά και πόνο […] είμαστε υποχρεωμένοι να σας απαλλάξουμε από τη θέση σας στην κυβέρνηση» δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ, παρουσία του Ντέρι.

Ο Νετανιάχου υποστήριξε πως η απόφαση του δικαστηρίου «αγνοεί τη βούληση του λαού» και πως θα προσπαθήσει να βρει νόμιμο μέσο ώστε ο Ντέρι να μπορέσει «να συνεισφέρει στην υπηρεσία του Κράτους του Ισραήλ».

Αρχηγός του υπερορθόδοξου κόμματος Shas, ο Ντέρι είχε διοριστεί υπουργός Υγείας και Εσωτερικών στο πλαίσιο μιας περίπλοκης συμφωνίας για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού μαζί με τους υπερορθόδοξους και τους ακροδεξιούς.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος ήρθε το Σάββατο αντιμέτωπος με όγκο διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, είχε τροποποιήσει τη νομοθεσία ώστε ο Ντέρι να διοριστεί υπουργός.

Η περίπτωση του Άριε Ντέρι περιπλέκει την κόντρα του Νετανιάχου με τη Δικαιοσύνη (Reuters)

Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε με πλειοψηφία 10 δικαστών στους 11 «πως ο διορισμός του βουλευτή Άριε Ντέρι στη θέση του υπουργού Εσωτερικών και Υγείας δεν μπορεί να επικυρωθεί».

«Ο πρωθυπουργός οφείλει να τον παύσει» είπε το δικαστήριο υπενθυμίζοντας πως ο Ντέρι είχε ανακοινώσει στις αρχές του 2022 πως αποσύρεται από την πολιτική ζωή μετά την καταδίκη του για φορολογική απάτη. Η αποχώρησή από την πολιτική ήταν μάλιστα προϋπόθεση που είχε τεθεί από τη Δικαιοσύνη ώστε ο Ντέρι να αποφύγει τη φυλακή.

«Νόμος Ντέρι»

Ο Ντέρι εξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου και στη συνέχεια διορίστηκε στην κυβέρνηση που συγκροτήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου.

Στα τέλη Δεκεμβρίου οι βουλευτές ψήφισαν επίσης κατεπειγόντως ένα νομοσχέδιο, που αποκλήθηκε από τον Τύπο «νόμος Ντέρι» και επέτρεπε σε ένα πρόσωπο που έχει κριθεί ένοχο για ένα αδίκημα, αλλά δεν έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση χωρίς αναστολή, να αναλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου επέκριναν τον «νόμο Ντέρι», χωρίς ωστόσο να τον ακυρώσουν, και έκριναν πως ο διορισμός του Ντέρι στην κυβέρνηση «έρχεται σε σοβαρή αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου».

Το υπερορθόδοξο σεφαρδίτικο κόμμα Shas είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σχηματισμός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Ντέρι είχε διατελέσει υπουργός σε πολυάριθμες κυβερνήσεις.

Το 1993, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ήδη ζητήσει την αποπομπή του από τη θέση τότε του υπουργού Εσωτερικών, μετά την απαγγελία σε βάρος του κατηγοριών για διαφθορά.

Το 2000 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών και είχε αποφυλακιστεί αφού είχε εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP / DPA