ΗΠΑ: Οι πωλήσεις κατοικιών υποχωρούν σε χαμηλό 12 ετών

Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν σε χαμηλό 12 ετών τον Δεκέμβριο, αλλά τα μειωμένα επιτόκια στεγαστικών δανείων αύξησαν τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η αγορά κατοικίας θα μπορούσε να είναι κοντά στο να ισορροπήσει.

Ο ταχύτερος κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed από τη δεκαετία του 1980 έχει ωθήσει τη στέγαση σε ύφεση αλλά και τις τιμές στα ύψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τηλεργασία φέρνει τα πάνω κάτω στην αγορά ακινήτων

Η έκθεση της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών την Παρασκευή έδειξε επίσης ότι η μέση τιμή των κατοικιών αυξάνεται με τον πιο αργό ρυθμό από τις αρχές της πανδημίας COVID-19, καθώς οι πωλητές σε ορισμένες περιοχές της χώρας κατέφυγαν σε εκπτώσεις.

Η μέση τιμή πώλησης κατοικίας το 2022 ήταν 386.300 δολάρια, αυξημένη κατά 10,2% σε σχέση με το 2021 και είναι η υψηλότερη στην ιστορία, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις κατοικιών είχαν την πιο αδύναμη χρονιά από το 2014, με 5,03 εκατομμύρια κατοικίες, αριθμός μειωμένος κατά 17,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ήταν η μεγαλύτερη ετήσια πτώση πωλήσεων από το 2008, όταν η αγορά βρισκόταν στη μέση της στεγαστικής κρίσης.

Oι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών

Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών – που περιλαμβάνουν μονοκατοικίες, διαμερίσματα κ.α. – μειώθηκαν για 11ο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, παρόλο που τα αυξημένα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που διαμορφώθηκαν πάνω από 7% τον Νοέμβριο μειώθηκαν ελαφρά. Οι αγοραστές κρατήθηκαν μακριά από την αγορά λόγω των πεισματικά υψηλών τιμών και οι τιμές εξακολουθούν να παραμένουν διπλάσιες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τον Δεκέμβριο, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο και κατά 34% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Όλες οι περιοχές των ΗΠΑ σημείωσαν πτώση στις πωλήσεις σε ετήσια βάση, ενώ τρεις περιφέρειες σημείωσαν πτώση σε μηνιαία βάση, με την εικόνα στις δυτικές πολιτείες να παραμένει αμετάβλητη.

Ωστόσο, οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται τον Δεκέμβριο, με μέση τιμή τα 366.900 δολάρια, αυξημένη κατά 2,3% σε σχέση με πέρυσι, που είναι η μικρότερη αύξηση τιμής από την περίοδο της καραντίνας τον Μάιο του 2020.

«Ο Δεκέμβριος ήταν ένας άλλος δύσκολος μήνας για τους αγοραστές, οι οποίοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν περιορισμένα αποθέματα και υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων», δήλωσε ο Lawrence Yun, επικεφαλής οικονομολόγος του NAR. «Ωστόσο, αναμένεται ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν ξανά σύντομα, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν μειωθεί σημαντικά μετά την κορύφωση στα τέλη του περασμένου έτους».

«Μεταβατικό έτος» για τα ακίνητα

Μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στην αγορά ακινήτων του 2021, καθώς έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι ήταν χρονιά με τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων που έχουν καταγραφεί, η άνοδος των επιτοκίων το 2022 περιόρισε τη ζήτηση και επιβράδυνε την αύξηση των τιμών των κατοικιών. Τώρα, η αγορά κατοικίας μεταβαίνει σε μια πιο τυπική κατάσταση στο τρέχον έτος, λένε οι ειδικοί.

«Μετά την έκρηξη των πωλήσεων το 2021, το 2022 ήταν μια μεταβατική χρονιά κατά την οποία οι πωλήσεις μειώθηκαν σημαντικά», δήλωσε ο Yun. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ανησυχίες για την πτώση της αγοράς ακινήτων και τις πωλήσεις, αλλά οι τιμές είναι ανοδικές για το έτος».

Ενώ το κέρδος 10% στις διάμεσες τιμές κατοικιών κατά τη διάρκεια του έτους ήταν μικρότερο από το ετήσιο κέρδος 17% το 2021, η αύξηση των τιμών ανά μήνα περιορίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, με το ποσοστό ετήσιας αύξησης τιμών από το 15,4% τον Ιανουάριο να μειώνεται στο 2,3% τον Δεκέμβριο, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Από το τέλος του 2019 πριν από την Covid έως το τέλος του 2022 οι μέσες τιμές έχουν εκτοξευθεί κατά 42%, είπε ο Yun, μεταφραζόμενος σε αύξηση 114.000 δολάρια στον πλούτο των κατοικιών για τον τυπικό ιδιοκτήτη σπιτιού.

Πηγή: ot.gr