Ψευτογιατρός: «Πουλούσε ελπίδα» – Η καταγγελία που έφερε στο φως τη νέα υπόθεση

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για την νέα υπόθεση με τον ψευτογιατρού, που υποσχόταν θεραπεία με βλαστοκύτταρα σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και μαζί με συνεργό του, απομυζούσαν χρηματικά ποσά.

Ηδη, στην πρώτη του κίνηση μετά την αποκάλυψη της δράσης του που προκάλεσε τον θάνατο πέντε ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας προχώρησε ο 66χρονος ψευτογιατρός σε βάρoς του οποίου ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δρούσε από το 2009 ο «ψευτογιατρός» – Πέντε νεκροί ασθενείς και κέρδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ

Ο 66χρονος, ο οποίος είχε στήσει την θανατηφόρα απάτη με έναν Γερμανό «γιατρό» ηλικίας 72 ετών, προσέφυγε στην εισαγγελία κατά της δημοσιοποίηση των στοιχείων του.

Είχε προηγηθεί αίτημα της ΕΛ.ΑΣ. για να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 66χρονου προκειμένου να προσέλθουν ενδεχομένως περισσότερα θύματά του, πέραν των 15 που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

Μετά την προσφυγή του 66χρονου η εισαγγελία Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αποφανθεί μέσα σε διάστημα πέντε ημερών για το αν θα την αποδεχθεί ή θα την απορρίψει.

Η καταγγελία που έφερε στο φως τη νέα υπόθεση

Η καταγγελία του αδερφού ενός από τα θύματα του ψευτογιατρού φαίνεται να ήταν αυτή που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έναρξη της έρευνας για την νέα υπόθεση. Σύμφωνα με τα όσα λέει ο αδερφός του θύματος, εμπιστεύθηκε τον ψευτογιατρό προκειμένου να γίνει καλά, καθώς αντιμετώπιζε πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ο ίδιος, αδυνατεί να πιστέψει πώς είναι μπορεί ένας άνθρωπος να εκμεταλλεύεται τον πόνο των άλλων. «Θα βγουν όλα στη δημοσιότητα. Αποζητώ δικαίωση για τον αδερφό μου. Του έδωσε περίπου 65.000 ευρώ. Δεν υπήρχε ιατρική θεραπεία για την ασθένειά του», είπε. Το θύμα έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2020, σε ηλικία 53 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., τουλάχιστον πέντε ασθενείς που εμπιστεύθηκαν τον ψευτογιατρό για την ίασή τους, βρήκαν τραγικό θάνατο.

Η υπόθεση ξεκινάει από το 2005 με τα θύματα να δίνουν μέχρι και 100.000 ευρώ όπως αναφέρεται. Εκτιμάται ότι η λεία των δύο απατεώνων φτάνει το 1 εκατ. ευρώ.

Γερμανοί και Έλληνες αστυνομικοί έκαναν έρευνα στο γραφείο σε περιοχή της Βάδης-Βυρτεμβέργης στη Γερμανία και εντόπισαν τις αμπούλες από τις οποίες πήραν δείγμα προς εξέταση.

Ποινική δίωξη

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του ψευτογιατρού και του Γερμανού συνεργού του, για ανθρωποκτονία με δόλο κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα, πρόκληση σωματικών βλαβών και απάτη κατ’ εξακολούθηση.

Για την υπόθεση είναι σε εξέλιξη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών

Ανάστατη είναι η κοινότητα των φυσικοθεραπευτών από το νέο περιστατικό σύλληψης «ψευτογιατρού», καθώς ο συλληφθείς φέρεται να είναι φυσικοθεραπευτής, χωρίς όμως αυτό να έχει διασταυρωθεί από τα μητρώα του ΠΣΦ.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση την έντονη δυσαρέσκειά του, καθώς, παρά το γεγονός ότι είναι προφανές πως η υπόθεση παρακολουθείται από τις αρμόδιες αρχές αρκετό καιρό προ της σύλληψης, εντούτοις, καμμιά αρχή – αστυνομική ή δικαστική – δεν έχει επικοινωνήσει με τον Σύλλογο, για να διαπιστώσει αν ο συλληφθείς είναι πράγματι μέλος του Συλλόγου ή όχι.

Για το λόγο αυτό, ο νομικός σύμβουλος του Π.Σ.Φ. απέστειλε επείγουσα επιστολή προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και την Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, ζητώντας την κοινοποίηση των στοιχείων του εν λόγω προσώπου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται πράγματι για φυσικοθεραπευτή – εγγεγραμμένο μέλος του Π.Σ.Φ., ώστε να ακολουθήσει ο πειθαρχικός του έλεγχος.

Ο Π.Σ.Φ. είναι ο μοναδικός ρυθμιστής του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή στη χώρα μας και απαιτεί τη συνεργασία της Πολιτείας για όλα τα θέματα που συνδέονται με αυτό. Έτσι, στην επιστολή του ζητά την άμεση ανταπόκριση των Αρχών, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ασκήσει με την σειρά του αποτελεσματικά τις κατά νόμο αρμοδιότητές του.
Σε μια εποχή που τα φαινόμενα αντιποίησης των νομοθετικά ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων υγείας και ειδικά του φυσικοθεραπευτή, βρίσκονται σε έξαρση, δεδομένου ότι κατοχυρωμένες φυσικοθεραπευτικές πράξεις παρέχονται σε θεραπευτικά κέντρα μαϊμού – δήθεν εναλλακτικών θεραπειών, studios μασάζ κ.λπ., χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο, είναι απίστευτο το γεγονός ότι η Πολιτεία συνεχίζει να αγνοεί τα μοναδικά αρμόδια όργανα που ρυθμίζουν τον χώρο.

Επειδή η Υγεία είναι υπέρτατο αγαθό και η προστασία της αποτελεί χρέος της Πολιτείας και των Θεσμών της, ο Π.Σ.Φ. ζητά άμεσα από το Υπουργείο Υγείας μέτρα αντιμετώπισης αυτής της επικίνδυνα ανεξέλεγκτης μάστιγας των παράνομων «θεραπευτών».

Ο ΠΣΦ και ο Ιατρικός Σύλλογος, από κοινού έχουν ζητήσει την αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για την αντιποίηση, το Υπουργείο Υγείας όμως μάλλον δεν προβληματίζεται από τη δράση των απατεώνων.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει την ανεξέλεγκτη χορήγηση κωδικών αριθμών δραστηριότητας (Κ.Α.Δ) και μπλοκ αποδείξεων χωρίς τη διασταύρωση της ύπαρξης άδειας άσκησης επαγγέλματος και να συνεργαστεί με τον Π.Σ.Φ ,τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και το Υπουργείο Υγείας για την οριστική εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

Τέλος, θυμίζουμε την πρόσφατη περίπτωση – εν μέσω πανδημίας – της δήθεν φυσικοθεραπεύτριας στον Πόρο, που έσπειρε τον κοροναϊό , παραβιάζοντας τα μέτρα προφύλαξης που προβλέπονταν για τα εργαστήρια παροχής φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών, για να αποδειχθεί τελικά ότι δεν ήταν φυσικοθεραπεύτρια, παραβιάζοντας τον Νόμο περί αντιποίησης επαγγέλματος.