Ρωσία: Πολιτικός φωτογραφίζεται κρατώντας βαριοπούλα, δώρο της Wagner

Υψηλόβαθμος πολιτικός της Ρωσίας δημοσίευσε σήμερα μια φωτογραφία, με τον ίδιο να κρατά σφιχτά μια βαριοπούλα που του δώρισε η εταιρεία μισθοφόρων της Wagner, ένα εργαλείο που έχει υιοθετήσει η ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση ως σύμβολο εκδίκησης, από τότε που αυτό χρησιμοποιήθηκε πέρυσι για τη δολοφονία ενός άνδρα που αυτομόλησε από την ομάδα.

Το… πρωτότυπο όσο και μακάβριο δώρο φαίνεται να είναι ένα «ευχαριστώ» στον Σεργκέι Μιρόνοφ, ηγέτη του πιστού στο Κρεμλίνο κόμματος Δίκαιη Ρωσία, για την υποστήριξή του στην ομάδα Wagner και στα κατορθώματά της στα πεδία των μαχών της ανατολικής Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

USB με βιαιότητες της Wagner έχει πρώην μισθοφόρος – «Είναι επικίνδυνος, να τον προσέχετε»

Ο Μιρόνοφ, πρώην αλεξιπτωτιστής, επαίνεσε τη Wagner, η οποία ισχυρίζεται πως είναι μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία, με τον Ρώσο βουλευτή να μιλά για έναν «ηρωικό στρατιωτικό σχηματισμό», αφού η οργάνωση αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος σε μια επιχείρηση κατά την οποία οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαμ αυτό το μήνα την ουκρανική πόλη Σολεντάρ.

«Αυτό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο»

Ο πολιτικός δημοσίευσε μια φωτογραφία του, να ποζάρει με τη βαριοπούλα, στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευχαριστώντας τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτή της Wagner, για το ασυνήθιστο δώρο.

«Ευχαριστώ τον Γεβγκένι Πριγκόζιν για το δώρο του. Αυτό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Με τη βοήθειά του, θα κάνουμε ένα βαθούλωμα στη ναζιστική ιδεολογία που στοχεύει να καταστρέψει τη χώρα μας», έγραψε στην ανάρτησή του ο Μιρόνοφ, ο οποίος, όπως και πολλοί άλλοι Ρώσοι πολιτικοί, περιγράφει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια υπαρξιακή μάχη για την επιβίωση της χώρας του απέναντι σε μια μοχθηρή Δύση.

Η μεταλλική κεφαλή της βαριοπούλας έφερε τον λογότυπο της Wagner και ήταν ζωγραφισμένη με κρανία.

Ζητά τη νομιμοποίηση της Wagner

Ενώ το Κρεμλίνο αναφέρει ότι ομάδες όπως η Wagner είναι ελεύθερες να δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, οι δραστηριότητες ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών στη Ρωσία τεχνικά απαγορεύονται.

Ο Μιρόνοφ δήλωσε την Τρίτη ότι οι δραστηριότητες της Wagner πρέπει να νομιμοποιηθούν εντός της Ρωσίας και είπε ότι το κόμμα του έχει συντάξει την απαραίτητη νομοθεσία.

Έχοντας προηγουμένως αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας, ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, αποκτά ένα ολοένα και πιο προβεβλημένο προφίλ τους τελευταίους μήνες, επικρίνοντας Ρώσους στρατιωτικούς διοικητές για τις αποτυχίες τους στο πεδίο της μάχης, όπως είπε, και εκφράζοντας απόψεις για διάφορα πολιτικά ζητήματα.

Ο Πριγκόζιν έχει μιλήσει για τη βαριοπούλα ως σύμβολο εκδίκησης, που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον ανθρώπων τους οποίους ο ίδιος θεωρεί προδότες.

Η εκτέλεση μαχητή με βαριοπούλα

Το Νοέμβριο, ένα μη επαληθευμένο βίντεο αναρτήθηκε σε ένα κανάλι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζεται με την Wagner, το οποίο έδειχνε κάποιον να χρησιμοποιεί βαριοπούλα για να δολοφονήσει έναν μαχητή της ομάδας, που είχε παραδοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις και είπε ότι ήθελε να πολεμήσει γι’ αυτές.

Ο Πριγκόζιν είπε αρχικά ότι ο άνδρας πέθανε «όπως ένα σκυλί πεθαίνει», αλλά δεν ανέλαβε την άμεση ευθύνη για τη δολοφονία για λογαριασμό της Wagner και αργότερα υπέδειξε, χωρίς να προσκομίσει στοιχεία, ότι ξένες δυνάμεις βρίσκονταν πίσω από τη δολοφονία.

Η Wagner καταχωρείται επισήμως στη Ρωσία ως «συμβουλευτική εταιρεία»

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι αυτή η εταιρεία μισθοφόρων εγγράφηκε επίσημα στη Ρωσία ως νομική οντότητα, σηματοδοτώντας την ταχεία άνοδο της οργάνωσης, που για χρόνια κρατούσε τις δραστηριότητές της κάτω από ένα πέπλο μυστικότητας.

Η Wagner χαρακτήρισε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες «συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης», στην αίτηση που κατέθεσε στις 27 Δεκεμβρίου. Δεν γινόταν καμία αναφορά στις παραστρατιωτικές της δραστηριότητες.

Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η καταχώριση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση των παραστρατιωτικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης.

Η Wagner, αυτή τη στιγμή, διοικεί έως και 50.000 μαχητές στην Ουκρανία και έχει γίνει «βασικό στοιχείο» στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της γειτονικής της χώρας, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο.

Ο Πριγκόζιν πιθανότατα έχει χρηματοδοτήσει την ομάδα εν μέρει από κρατικά χρήματα, που έλαβε από κρατικές συμβάσεις με άλλες εταιρείες του, συμπλήρωσε το βρετανικό υπουργείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ