Ουγγαρία: Περαστικοί ποδηλατούν για να φωτίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Βουδαπέστη

Φέτος όλος ο κόσμος ετοιμάζεται για μια πιο οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον εορταστική περίοδο. Ο δήμαρχος της Βουδαπέστης βρήκε μια εναλλακτική λύση έτσι ώστε να μην κάνουν σκοτεινά Χριστούγεννα. Ωστόσο οι πολίτες πρέπει πρώτα να «ιδρώσουν» για να το πετύχουν αυτό.

Η αειφόρα τεχνολογία που φωτίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Βουδαπέστης

Η δεύτερη περιφέρεια της Βουδαπέστης επέλεξε φέτος μια βιώσιμη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Ο δήμος εφαρμόζει μια αειφόρα τεχνολογία που περιορίζει το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, είχε αποφασίσει να ακυρώσει τους περισσότερους στολισμούς φέτος λόγω της ενεργειακής κρίσης:

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο φωτίζεται όταν οι περαστικοί κάνουν δυνατά πετάλι σε ένα στατικό ποδήλατο.

  • Διαβάστε επίσης: Λαμπερά Χριστούγεννα στο Δήμο Αθηναίων: Όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην πόλη

Τα φωτάκια στο δέντρο ανάβουν πλήρως μόνο όταν κάποιος κάνει πετάλι πολύ δυνατά. Σκοπός του εγχειρήματος είναι να ενθαρρύνει τις οι οικογένειες που περνούν να σταματήσουν και να το δοκιμάσουν. Το ειδικό ποδήλατο φορτίζει μια μπαταρία που, μαζί με ηλιακούς συλλέκτες, τροφοδοτεί με ρεύμα τα υπόλοιπα φώτα γύρω από την πλατεία.

«Από τη μια, ζεσταινόμαστε κάνοντας πετάλι μέσα σ’ αυτό το κρύο. Από την άλλη, διαπιστώνουμε πόσο πρέπει να ποδηλατήσει κάποιος για να φωτίσει τη διακόσμηση ενός χριστουγεννιάτικου δένδρου έξι μέτρων», δήλωσε ο Γκέργκελι Όρσι, δημαρχος της 2ης περιφέρειας της Βουδαπέστης. «Για εμάς, δίνει το παράδειγμα ότι η βιωσιμότητα είναι το μέλλον», εξηγεί.

«Κάθε χρόνο αυτή η πλατεία διακοσμείται υπέροχα. Θα ήταν λυπηρό να μην έχουμε φέτος αυτή τη διακόσμηση. Πιστεύω πως αυτός είναι ένας θαυμάσιος συμβιβασμός», σχολίασε μια κάτοικος της πόλης, αφού ποδηλάτησε στο στατικό ποδήλατο, με τον μικρό γιο της να παρακολουθεί.

View this post on Instagram

A post shared by Zita Prekop | Travel & Nature (@zitaprekop)