Μπολσονάρο: Πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την ήττα του στις εκλογές, την οποία δεν παραδέχεται

Σχεδόν ένα μήνα μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο, για εβδομάδες απομονωμένος, επανεμφανίστηκε σήμερα δημόσια, παρευρισκόμενος σε μια τελετή σε στρατιωτική ακαδημία, αλλά παρέμεινε σιωπηλός.

Ο πρώην λοχαγός του στρατού ο οποίος δεν έχει αναγνωρίσει την νίκη του αντιπάλου του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις εκλογές της 30ης Οκτωβρίου, προήδρευσε σε μια επίσημη τελετή αποφοίτησης στη Στρατιωτική Ακαδημία «Agulhas Negras» στο Ρεσέντε, στην Πολιτεία του Ρίο ντε Ζανέιρο.

  • Διαβάστε επίσης: Βραζιλία: Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον αμετανόητο Μπολσονάρο;

Ντυμένος με σκούρο κοστούμι και γραβάτα, με το πρόσωπό του εμφανώς γεμάτο θλίψη, ο ακροδεξιός απερχόμενος πρόεδρος στάθηκε όρθιος δίπλα στον αντιπρόεδρο Χάμιλτον Μουράο και τον υπουργό Άμυνας Πάουλο Σέρτζιο Νογκέιρα, και οι δύο στρατηγοί.

Οι ελάχιστες επαφές του Μπολσονάρο

Αλλά αυτός που πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, δεν είχε καμία λέξη να πει στους περίπου 400 υποψήφιους αξιωματικούς και άλλα άτομα που ήταν παρόντα στη Στρατιωτική Ακαδημία.

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον πρόεδρο Μπολσονάρο για την παρουσία του, η οποία προσφέρει λάμψη στην εκδήλωση με την παρουσία του εδώ», δήλωσε ο διοικητής του στρατού Μάρκο Αντόνιο Φρέιρε.

«Βουβοί» οι λογαριασμοί στα social media

Μετά τη νίκη του Λούλα στις προεδρικές εκλογές, ο Μπολσονάρο, 67 ετών, παρέμεινε ουσιαστικά απομονωμένος στην επίσημη κατοικία του στην Αλβοράντα. Το πρόγραμμά του παραμένει χαλαρό, με λίγες μόνο συναντήσεις με υπουργούς και συμμάχους.

Οι λογαριασμοί του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία ήταν πολύ ενεργός κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, παραμένουν ανενεργοί για σχεδόν ένα μήνα.

Τρεις ημέρες μετά τις εκλογές, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο για να ζητήσει από τους υποστηρικτές του να ανοίξουν δρόμους που είχαν αποκλείσει για να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τα αίτια της «εξαφάνισης»

Έκτοτε, ο πρόεδρος της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής δεν έχει μιλήσει δημόσια. Επίσης, δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της G20 στο Μπαλί, ούτε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP27 στην Αίγυπτο.

Σύμβουλοι και σύμμαχοι του προέδρου έχουν δώσει διαφορετικές εξηγήσεις για την απουσία Μπολσονάρο, από τη φερόμενη «θλίψη» του από την ήττα στις εκλογές έως μια βακτηριακή μόλυνση στο δέρμα του ενός ποδιού του.

Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του συνεχίζουν να διαδηλώνουν έξω από στρατώνες σε διάφορες πόλεις, απαιτώντας επέμβαση του στρατού ενάντια στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπολσονάρο χαιρέτησε πολλούς υποστηρικτές που συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στη στρατιωτική ακαδημία, με κάποιος να απαιτούν επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος.