Τράπεζες: Τι ζητάει η κυβέρνηση για δάνεια και επιτόκια

Νέες πιέσεις προς τράπεζες -και μετά από σχετική εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη-θα ασκήσει ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου να περάσει στους πολίτες και στις καταθέσεις το όφελος από την αύξηση των επιτοκίων. Αναμένεται επίσης να ζητηθεί να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της ακρίβειας, ειδικά σε περιπτώσεις ευάλωτων πολιτών και στα χρέη.

Σε προσεχή συνάντηση που προγραμματίζει με τους τραπεζίτες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να στείλει το μήνυμα ότι καταρχάς το τραπεζικό σύστημα οφείλει να συμβάλει στην πιστωτική επέκταση. Επίσης να συμβάλει στην ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και να δείξει ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

  • Διαβάστε επίσης: Στουρνάρας: Προσοχή και εγρήγορση για τα κόκκινα δάνεια

Ρυθμίσεις

Ως προς τα χρέη έχει ζητηθεί το τραπεζικό σύστημα να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να θωρακιστεί επαρκώς ενάντια στους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν. Όπως επίσης να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι μεταξύ άλλων η ρευστότητα, όπου σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο των καταθέσεων ανήλθε σε 185,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2022, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό δεκαετίας. Στο εννεάμηνο του 2022, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες κατέγραψαν κέρδη ύψους 2,8 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις ζημιογόνες χρήσεις του παρελθόντος. Η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων παρέμεινε ενισχυμένη, στα 50,7 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022.