Πάπας Φραγκίσκος: «Ξήλωσε» τη διοίκηση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas

Ο Πάπας Φραγκίσκος προέβη σε «ξήλωμα» της διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης του Βατικανού Caritas Internationalis. Ακόμη, διόρισε, προσωρινή ηγεσία. Ο λόγος που προέβη στις κινήσεις αυτές είναι ότι μια επιθεώρηση από εξωτερική ομάδα ελέγχου διαπίστωσε προβλήματα διαχείρισης και ηθικής.  Οι αλλαγές δεν επηρεάζουν την ηγεσία σε κανέναν από τους 162 εθνικούς οργανισμούς ανάπτυξης και αρωγής που απαρτίζουν την παγκόσμια συνομοσπονδία Caritas.

Στη σχετική ανακοίνωση του Βατικανού αναφέρεται ότι η επιθεώρηση που έγινε, δεν διαπίστωσε στοιχεία οικονομικής κακοδιαχείρισης ή σεξουαλικής ανάρμοστης συμπεριφοράς. Ωστόσο, προέκυψαν άλλα ζητήματα, με «πραγματικές ελλείψεις» που διαπιστώθηκαν στη διαχείριση και «βλάπτουν σοβαρά το ομαδικό πνεύμα και το ηθικό του προσωπικού».

Διαβάστε επίσης: Πάπας Φραγκίσκος: Η Μεσόγειος είναι ίσως το μεγαλύτερο νεκροταφείο στον κόσμο

Τι προβλέπει η απόφαση του Φραγκίσκου

Με απόφαση του Φραγκίσκου, απομακρύνθηκε ο γενικός γραμματέας της Caritas Internationalis, Αλούσιους Τζον, ο οποίος είχε εκλεγεί στη διάρκεια μιας αμφιλεγόμενης ψηφοφορίας το 2019, καθώς και τα μέλη της ομάδας ηγεσίας και διακυβέρνησης.

Ο Τζον, που κατάγεται από την Ινδία, είχε εισαχθεί στη διοικητική δομή της Caritas Internationalis ως επικεφαλής ανάπτυξης το 2013 από την προηγούμενη γενική γραμματέα της, Μισέλ Ρόι, προερχόμενος από τη γαλλική ομοσπονδία Caritas, γνωστή ως Secours Catholique. Όταν έληξε η θητεία της Ρόι, ο Τζον έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα και κέρδισε, αφού άλλοι αρχικοί υποψήφιοι αποσύρθηκαν.

Ο Φραγκίσκος όρισε ως προσωρινό διαχειριστή της Caritas Internationalis τον Πιερ Φραντσέσκο Πινέλι, έναν οργανωτικό σύμβουλο που είχε συμμετάσχει στην εξωτερική αξιολόγηση και θα ηγηθεί της οργάνωσης μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές για την ανάδειξη γενικού γραμματέα το 2023.

Η καταγγελία

Ένας πρώην υπάλληλος της Caritas που συνεργάστηκε με τους εξωτερικούς επιθεωρητές φέρεται να αφηγήθηκε περιπτώσεις εκφοβισμού και αδυναμίας διοίκησης από τον Τζον, ιδίως όσον αφορά τον χειρισμό των επιπτώσεων ενός σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης στις επιχειρήσεις της οργάνωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ο πρώην υπάλληλος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επικαλούμενος φόβο αντιποίνων.