ΣΥΡΙΖΑ για Κύθηρα και Λέσβο: Ανεπαρκής ο κρατικός μηχανισμός στην περίθαλψη των ναυαγών

Πλήρη ανεπάρκεια καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον κρατικό μηχανισμό αναφορικά με την περίθαλψη και τη φροντίδα των διασωθέντων προσφύγων και μεταναστών των δύο πολύνεκρων ναυαγίων σε Κύθηρα και Λέσβο.

Δεν επαρκεί η προσφορά των εθελοντών

Οι τομεάρχες και αναπληρωτές τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Ψυχογιός, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, Εθνικής Άμυνας, Θοδωρής Δρίτσας, Νησιωτικής Πολιτικής, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιάννης Μπουρνούς, και ο ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ, Κώστας Αρβανίτης επισημαίνοντας την κρατική ανεπάρκεια υπογραμμίζουν ότι «μόνο χάρη στην τεράστια προσφορά εθελοντών για μία ακόμη φορά, έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστούν τα πολύ-πολύ στοιχειώδη, όπως λίγες κουβέρτες, τρόφιμα και άλλα τα οποία προφανώς και δεν επαρκούν».

  • Διαβάστε επίσης Κύθηρα: Πως κάτοικοι, πυροσβέστες και εθελοντές έσωσαν 80 μετανάστες μέσα σε 4 ώρες – «Αυτό που έγινε δεν το χωρά ο ανθρώπινος νους»

Επίσης σημειώνουν ότι στο ναυάγιο στα Κύθηρα «οι εθελοντές του νησιού, σχεδόν στο σύνολό τους, είναι για τέταρτη μέρα άγρυπνοι, με δεδομένο ότι πριν τέσσερις μέρες όπως είναι γνωστό, συνέβη ένα ακόμα περιστατικό στο Καψάλι που έκτοτε οι άνθρωποι «στεγάζονται» σε υπόστεγο δίπλα στη θάλασσα με πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χωρίς καμία κυριολεκτικά κρατική φροντίδα και διαβιούν σε πλήρη επικινδυνότητα για την υγεία τους και την ασφάλειά τους, υποστηριζόμενοι μόνο από εθελοντές».

Η Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της

«Το ελληνικό κράτος και η Αυτοδιοίκηση με όλες τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και πολιτικής προστασίας, οφείλουν να ανταποκριθούν στις προβλεπόμενες υποχρεώσεις τους όπως προκύπτουν από τους διεθνείς και ελληνικούς νόμους, αλλά και από τις αρχές του στοιχειώδους ανθρώπινου πολιτισμού» σημειώνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και καλούν την Τουρκία «να σταματήσει να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες, όπως εξακολουθεί να κάνει με την ανοχή της ηγεσίας της ΕΕ, και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από τους διεθνείς κανόνες».

Τέλος καλούν την κυβέρνηση της ΝΔ «να εγκαταλείψει τον καταστροφικό ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης» και την ευρωπαϊκή ηγεσία, «να πάψει να παριστάνει ότι δεν βλέπει τους νεκρούς σε όλη τη Μεσόγειο και να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια δίκαιη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου».

Δύο νέες τραγωδίες

Αναλυτικά η κοινή δήλωση των αρμόδιων τομεαρχών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Δύο νέες τραγωδίες με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως γυναίκες και παιδιά, είναι δυστυχώς σε εξέλιξη από χθες το βράδυ στη Λέσβο και στα Κύθηρα, σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες.

»Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη Λέσβο, στη βάρκα επέβαιναν περί τα 40 άτομα, αντίστοιχα στα Κύθηρα ναυάγησε ιστιοφόρο σκάφος με 96 επιβαίνοντες. Μέχρι στιγμής τα δημοσιεύματα κάνουν λόγω για πλήθος νεκρών και αγνοούμενων.

»Οι πράγματι ηρωικές προσπάθειες ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και των λοιπών δυνάμεων, είναι αξιέπαινες. Αυτό, όμως, που για μία ακόμα φορά καταγράφεται, είναι η πλήρης ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στο σύνολό του, για την περίθαλψη και τη φροντίδα των διασωθέντων, στη στεριά. Μόνο χάρη στην τεράστια προσφορά εθελοντών του νησιού για μία ακόμη φορά, έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστούν τα πολύ-πολύ στοιχειώδη, όπως λίγες κουβέρτες, τρόφιμα και άλλα τα οποία προφανώς και δεν επαρκούν.

Για τέταρτη μέρα άγρυπνοι

»Να σημειωθεί ότι ειδικά στα Κύθηρα  οι εθελοντές του νησιού, σχεδόν στο σύνολό τους, είναι για τέταρτη μέρα άγρυπνοι, με δεδομένο ότι πριν τέσσερις μέρες όπως είναι γνωστό, συνέβη ένα ακόμα περιστατικό στο Καψάλι που έκτοτε οι άνθρωποι «στεγάζονται»  σε υπόστεγο δίπλα στη θάλασσα με πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χωρίς καμία κυριολεκτικά κρατική φροντίδα και διαβιούν σε πλήρη επικινδυνότητα για την υγεία τους και την ασφάλειά τους, υποστηριζόμενοι μόνο από εθελοντές.

»Το ελληνικό Κράτος και η Αυτοδιοίκηση με όλες τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και πολιτικής προστασίας, οφείλουν να ανταποκριθούν στις προβλεπόμενες υποχρεώσεις τους όπως προκύπτουν από τους διεθνείς και ελληνικούς νόμους, αλλά και από τις αρχές του στοιχειώδους ανθρώπινου πολιτισμού.

Καταστροφικός ο ρόλος του δεσμοφύλακα της Ευρώπης

»Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες, όπως εξακολουθεί να κάνει με την ανοχή της ηγεσίας της ΕΕ, και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από τους διεθνείς κανόνες.

»Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει επιτέλους τον καταστροφικό ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης, αλλά και την ευρωπαϊκή ηγεσία, να πάψει να παριστάνει ότι δεν βλέπει τους νεκρούς σε όλη τη Μεσόγειο και να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια δίκαιη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, βασισμένη στην ισοκατανομή και τις υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις και επανεγκαταστάσεις, με νόμιμες και ασφαλείς οδούς, σε σύνορα που θα φυλάσσονται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Που θα προστατεύει πρώτα από όλα την ανθρώπινη ζωή και θα στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες πρώτης εισόδου».

Να μη «συνηθίσουμε» τους θανάτους απελπισμένων ανθρώπων

«Άλλα δύο ταξίδια θανάτου, άλλα δύο φοβερά ναυάγια στα Κύθηρα και τη Λέσβο» επισημαίνει σε δήλωσή της η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

Όπως σημειώνει, «ο αγώνας για μια Ελλάδα που δεν θα είναι ούτε αποθήκη ψυχών, ούτε φύλακας που αναλαμβάνει τις ευθύνες μιας Ευρώπης-φρούριο, είναι πιο επίκαιρος και αναγκαίος από ποτέ. Δεν πρέπει να «συνηθίσουμε» άλλους θανάτους απελπισμένων ανθρώπων σε μια Ευρώπη που ορθώς άνοιξε την αγκαλιά της σε πάνω από 5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ, αντί να εργαλειοποιεί το προσφυγικό.

»Η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίζει τις αιτίες που προκαλούν τα προσφυγικά κύματα και να προχωρήσει άμεσα σε μια ευρωπαϊκή και ευρωτουρκική αντιμετώπιση του προσφυγικού. Που να βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, σε ένα δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε μια ευρωτουρκική συμφωνία που να περιλαμβάνει νόμιμες οδούς προς την ΕΕ με ένα γενναίο πρόγραμμα επανεγκαταστάσεων».