Ιράν: Έρευνα των αρχών για τον θάνατο έφηβης – Συμμετείχε σε διαδηλώσεις

Την ώρα που οι αιματηρές διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί συγκλονίζουν το Ιράν, οι δικαστικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν έρευνα για τα αίτια μιας έφηβης που φέρεται να σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στη χώρα.

«Το κακουργιοδικείο της Τεχεράνης ξεκίνησε έρευνα για να καθοριστεί η αιτία θανάτου της Νίκα Σακράμι», δήλωσε ο Αλί Σαλεχί, εισαγγελέας της πρωτεύουσας του Ιράν, χθες Τρίτη (4.10.2022). «Έχει εκδοθεί εντολή έρευνας για την υπόθεση και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε ο ίδιος.

  • Διαβάστε επίσης: Ιράν: Αστυνομικοί ξυλοκοπούν άγρια και πυροβολούν άνδρα σχεδόν εξ επαφής

Δεν μας επέτρεψαν να δούμε τη σορό της

Σημειώνεται ότι η Σακράμι αγνοείτο επί 10 ημέρες αφού συμμετείχε σε διαδηλώσεις στην Τεχεράνη στις 20 Σεπτεμβρίου. Στο τελευταίο μήνυμα που είχε στείλει σε φίλη της η Νίκα, που θα γινόταν 17 χρονών την Κυριακή, έγραψε ότι την κυνηγούσαν οι δυνάμεις ασφαλείας, όπως κατήγγειλε η θεία της, Ατάς Σακράμι, μιλώντας στο BBC Persian.

«Όταν πήγαμε για να ταυτοποιήσουμε το πτώμα της, δεν μας επέτρεψαν να το δούμε, αλλά μόνο το πρόσωπό της για μερικά δευτερόλεπτα», διηγήθηκε η ίδια.

Την Κυριακή η οικογένεια της έφηβης μετέφερε το πτώμα της στην πόλη καταγωγής του πατέρα της, τη Χοραμαμπάντ στα δυτικά του Ιράν. Μάλιστα, η οικογένεια δέχθηκε πίεση να μην πραγματοποιήσει κηδεία και οι δυνάμεις ασφαλείας «έκλεψαν» το πτώμα της Νίκα και το έθαψαν στο χωριό Βεϊσιάν, κατήγγειλε μία πηγή.

Συνθήματα κατά του καθεστώτος

Παράλληλα, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο της Χοραμαμπάντ και φώναξαν συνθήματα κατά του ιρανικού καθεστώτος.

Η Ατάς, που ανέφερε την υπόθεση της Νίκα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνελήφθη την Κυριακή σε επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας στο σπίτι της οι οποίες απείλησαν να την σκοτώσουν αν κάποιος από την οικογένεια συμμετάσχει στις διαδηλώσεις, πρόσθεσε η πηγή.

Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου στη διάρκεια των συγκεντρώσεων, τις οποίες οι ιρανικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει «ταραχές», ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν συλληφθεί.