Ο κρυφός άσος Μητσοτάκη

Έναν κρυφό άσο στο δρόμο προς τις εκλογές, έχει σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση. Ακούει στο όνομα κατώτατος μισθός και πόσο θα φτάσει με τις νέες αυξήσεις που έχουν ήδη προαναγγελθεί.

Όπως φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εκπλήξει θετικά εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλόμισθους, κι αυτό θα το κάνει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Σήμερα ο μικτός κατώτατος μισθός είναι στα 713 ευρώ και οι πληροφορίες λένε ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 800 ευρώ, αλλά σίγουρα θα είναι στα 780 μικτά.

Με τον τρόπο αυτό θα θελήσει ο πρωθυπουργός να «αρπάξει» μια δέσμευση του Αλέξης Τσίπρα ο οποίος έχει μιλήσει για 800 ευρώ.

Είναι ένα μέτρο που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά τις επιχειρήσεις οι οποίες φοβούνται ότι δεν θα αντέξουν νέα αύξηση στο μισθολογικό κόστος.

Οι φήμες λένε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε ένα μέτρο – ανάσα για τις επιχειρήσεις ώστε να δεχθούν την αύξηση στους μισθούς.

Αυτό το μέτρο θα μπορούσε να είναι η αύξηση των δόσεων, ακόμη και στις 250, για τα χρέη των μικρομεσαίων. Ή ακόμη και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά από το 2024 και μετά.

Να θυμίσουμε ότι αν αυξηθεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός, κι αυτό θα γίνει νωρίτερα από άλλες φορές, θα συμπαρασύρει προς τα πάνω επιδόματα και βοηθήματα που συνδέονται με αυτόν.

Όπως το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα, λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας.

Πηγή: ΟΤ