«Καλπάζει η ακρίβεια»: Βολές της αντιπολίτευσης με αφορμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Πυρά κατά της κυβέρνησης για την ακρίβεια με αφορμή και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εκτοξεύει τον πληθωρισμό και αυξάνει τις ανισότητες

«Η πολιτική Μητσοτάκη εκτοξεύει τον πληθωρισμό και αυξάνει τις ανισότητες», δήλωσε σε συνέντευξή του ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. «Ο πληθωρισμός στην χώρα μας έφτασε στο 12,1% για τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, δύο μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», επισήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5.» και πρόσθεσε:

«Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι είχαμε την υψηλότερη μηνιαία αύξηση του πληθωρισμού από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Παράλληλα, η Eurostat δείχνει ότι είμαστε μέσα στις 4 μόλις χώρες της ΕΕ των 27 όπου παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας το 2021 έναντι του 2019. Νέα αύξηση των ανισοτήτων, δηλαδή, επί ΝΔ, μετά την σταδιακή μείωση που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ για το διάστημα 2016 – 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ».

«Όσο η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ρίζα του αλλά επιδοτεί μήνα με τον μήνα την κερδοσκοπία, τόσο η κρίση θα βαθαίνει σε βαθμό πολύ επικίνδυνο για την κοινωνική πλειοψηφία» τόνισε ο κ. Χαρίτσης και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να υπάρξει μια άλλη αντιμετώπιση της κρίσης, με πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα, περιορισμό του περιθωρίου κέρδους των παραγωγών ενέργειας, πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών και πολιτική κοινής ωφέλειας από την ΔΕΗ».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί δεν μπορεί να διανοηθεί μια συμπεριληπτική ανάπτυξη που θα αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, για αυτό δεν μπορεί να συζητήσει τις προτάσεις μας για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, για δημόσια παρουσία στο τραπεζικό σύστημα, για το πώς τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα πάνε μόνο σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους» τόνισε και κατέληξε:

«Απαιτείται πολιτική αλλαγή, ώστε να υπάρξει μια εντελώς διαφορετική, προοδευτική, αριστερή πολιτική, που θα δώσει στο κράτος τα εργαλεία για να προστατεύσει την κοινωνία και τη δυνατότητα στην οικονομία να αναπτυχθεί με όρους που θα περιλαμβάνει τους πάντες και όχι μόνο τους λίγους και ισχυρούς φίλους του κ. Μητσοτάκη».

Στο βάθος δημοσιονομικό αδιέξοδο ανάλογο με αυτό του 2009

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις συμφωνίες που συνάπτει και προσπαθεί επικοινωνιακά να τις προβάλει με κάθε τρόπο και την ίδια στιγμή οι πολίτες στα μέσα του μήνα ψάχνουν τις τσέπες τους, για να προμηθευτούν τα βασικά αγαθά. Ταυτόχρονα το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή τα δάνεια που χρωστούν οι πολίτες στα funds και στις τράπεζες, τα χρέη στην εφορία και τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται μήνα με το μήνα, ενώ έρχονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί» τονίζει ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κ. Κατρίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτει επίσης: «Η κυβέρνηση μιλά για μηχανισμό φορολόγησης των υπερεσόδων των παρόχων ενέργειας – ένας μηχανισμός ωστόσο ο οποίος άργησε πάρα πολύ να εφαρμοστεί και ακόμη δεν έχουμε δει απτά αποτελέσματα. Παράλληλα όμως η κυβέρνηση δεν εξηγεί γιατί δεν εφαρμόζει σχετική οδηγία και απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ουσιαστική φορολόγηση των υπερκερδών των πετρελαϊκών επιχειρήσεων.

»Επιπλέον, στην αγορά δεν γίνεται σχεδόν κανένας έλεγχος. Από τον Απρίλη έχει να επιβληθεί πρόστιμο στην αγορά τροφίμων για αισχροκέρδεια. Προφανώς, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι «όλα βαίνουν καλώς». Ότι δεν έχουν ανέβει υπερβολικά οι τιμές των αγαθών και των τροφίμων, ότι δεν υπάρχει θέμα πρωτοφανούς αισχροκέρδειας που πλήττει τα μεσαία και τα κατώτερα εισοδήματα και γι’ αυτό έχει ευθύνη: γιατί δεν ενεργοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

»Η κυβέρνηση δίνει επιδοτήσεις στην ενέργεια για να μετριάσει το κόστος για τους πολίτες. Αυτό βεβαίως αξιολογείται από τους πολίτες κάθε μήνα που έρχονται οι λογαριασμοί.

»Παράλληλα, η κυβέρνηση διατείνεται πως δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, γιατί –υποτίθεται πως-ακολουθεί μια συνετή δημοσιονομική πολιτική. Από την άλλη πλευρά, όμως, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε στο 5% πριν δύο μέρες! Έφτασε δηλαδή στα επίπεδα που μας άφησε ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση της Ν.Δ το 2009 – μια κατάσταση που μας οδήγησε σε πτώχευση. Ακόμη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους παραδέχτηκε ότι έχει καταγράψει 14 δις χρέος από τις κρατικές εγγυήσεις του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ.

»Αυτή είναι η «χρηστή» δημοσιονομική διαχείριση της κυβέρνησης της ΝΔ. Μιας κυβέρνησης που έλεγε ότι θα «καθαρίσει» τα κόκκινα δάνεια και τελικά «φεσώνει» την ελληνική κοινωνία με 14 δις, μεταχρονολογώντας μάλιστα το συγκεκριμένο χρέος για το 2023-2025, δηλαδή μετά τις εκλογές. Αυτό εμένα μου θυμίζει την πολιτική που άσκησε ο κ. Καραμανλής και παρέδωσε την χώρα στο ΠΑΣΟΚ χρεωκοπημένη το 2009.

»Οι πολίτες ζητούν δίκαιες παρεμβάσεις που θα ανακουφίζουν τη μεσαία τάξη και τους χαμηλότερους οικονομικά συμπολίτες μας. Ζητούν φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών – η οποία γίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση- και βεβαίως ζητούν ελέγχους στην αγορά, για να μπορούν να αγοράζουν τα βασικά είδη διατροφής».

Επαναφέρει τα ματωμένα πλεονάσματα

Ο Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, τόνισε ότι «το προσχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέτει η  κυβέρνηση προβλέπει επαναφορά των ματωμένων πλεονασμάτων από το 2023. Χωρίς να έχει ακόμη τελειώσει αισίως το 2022».