Χωρίς φυσικό αέριο από την Gazprom έως τις 4 Οκτωβρίου η Ιταλία – Για εξηγήσεις ο ρώσος πρέσβης

Η ιταλική Eni ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα παραλάβει φυσικό αέριο από την ρωσική Gazprom αύριο και ότι η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει η ίδια μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Η εταιρεία διευκρινίζει ότι η Gazprom δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να μεταφέρει αέριο προς την Ιταλία μέσω της Αυστρίας.

  • Διαβάστε επίσης: Gazprom: Η επανέναρξη του Nord Stream 1 εξαρτάται από τη Siemens Energy

Για μία ακόμα φορά, ο ρωσικός κολοσσός επικαλείται γραφειοκρατικούς λόγους. Ρίχνει την ευθύνη στην άρνηση του αυστριακού διαχειριστή να επιβεβαιώσει τις άδειες μεταφοράς του αερίου. Μια απόφαση που συνδέεται με την αλλαγή των ρυθμίσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η του Οκτώβρη.

Από την άλλη, ο αυστριακός ρυθμιστής απαντά ότι οι ρυθμίσεις αυτές ήταν γνωστές σε όλους τους παράγοντες της αγοράς εδώ και μήνες και ζητεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να τηρήσουν τις συμφωνίες.

Στο ΥΠΕΞ ο ρώσος πρέσβης στην Ιταλία

Υπό το πρίσμα και των τελευταίων εξελίξεων, όπως έγινε γνωστό, ο Ρώσος πρέσβης στην Ιταλία Σεργκέι Ραζόφ κλήθηκε να μεταβεί τη Δευτέρα στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η κυβέρνηση Ντράγκι αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με την ολοένα και αυξανόμενη ένταση, το σαμποτάζ στον αγωγό Nord Stream και, συνολικά, για τις πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης της Μόσχας.

«Καλώς έπραξε το υπουργείο Εξωτερικών μας, που κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη. Είμαστε με το ΝΑΤΟ και όταν υπάρχει μια κατάσταση επιφυλακής, λόγω πυρηνικής απειλής, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στη χώρα μας πρέπει να μας δώσει εξηγήσεις. Και σε ό,τι αφορά την εμπλοκή τους στο σαμποτάζ του Nord Stream», δήλωσε ο Αντόνιο Ταϊάνι, συντονιστής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.