Τσίπρας για μελέτη Λύτρα: «Να ζητήσει συγνώμη ο Μητσοτάκης για τους νεκρούς εκτός ΜΕΘ»

Νέες κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπολύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη δημοσίευση της μελέτης του καθηγητή Λύτρα για τη θνησιμότητα από τον κοροναϊό και τους θανάτους διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

«Πεταμένα λεφτά οι ΜΕΘ» έλεγαν και «φέρτε μου μια έρευνα που να δείχνει ότι εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν» προκαλούσε ο ΠΘ στη Βουλή. Τώρα που οι μελέτες αποδεικνύουν ότι εκτός ΜΕΘ δε σώθηκε σχεδόν κανείς, θα ζητήσει έστω μια συγνώμη; Όχι από εμάς αλλά από τους χιλιάδες που χάθηκαν άδικα» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter o Αλέξης Τσίπρας.

  • Διαβάστε επίσης: Παγώνη για μελέτη Λύτρα: Εμείς δίνουμε έμφαση στα στοιχεία των νοσοκομείων

Η μελέτη Λύτρα

Αύξηση κατά 64% στην πιθανότητα θανάτου για τους ασθενείς Covid-19 που διασωληνώνονται εκτός Αττικής διαπιστώνει μελέτη του καθηγητή Δημόσιας Υγείας Θεόδωρου Λύτρα, η οποία έρχεται ως συνέχεια της πολυσυζητημένης έρευνας που είχε δημοσιεύσει πέρυσι μαζί με τον Σωτήρη Τσιόρδα.

Η μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση, επιβεβαιώνει επίσης το εύρημα της προηγούμενης έρευνας ότι ο κίνδυνος θανάτου κλιμακώνεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών.

Ο δρ Λύτρας, καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπροθ, εκτιμά ακόμα ότι στα κύματα των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών αυξήθηκε κατά 21% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Για τους ασθενείς που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ, η θνητότητα φτάνει το 97,7%, διπλάσια σε σχέση με όσους διασωληνόνται σε ΜΕΘ. Ωστόσο το εύρημα αυτό χρήζει προσεκτικής ερμηνείας, δεδομένου ότι οι ασθενείς που τείνουν να μένουν εκτός ΜΕΘ είναι ακριβώς οι ασθενείς που δεν έχουν μεγάλη πιθανότητα επιβίωσης.