Τηλεοράσεις Smart: Όσα χρειάζεται να ξέρεις μέσα από 10 ερωταπαντήσεις

Θυμάσαι την εποχή που τα smartphones από πολυτέλεια για λίγους μετατράπηκαν στην αναμενόμενη επιλογή κινητού πάνω-κάτω για όλους; Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει πλέον και με τις Smart TV, που τα τελευταία χρόνια έγιναν σαφώς πιο προσιτές οικονομικά, απέκτησαν ακόμη περισσότερες ελκυστικές δυνατότητες και μας σύστησαν στον κόσμο του… οικιακού 4K.

Νιώθεις ότι ήρθε η ώρα να τις γνωρίσεις καλύτερα; Ώρα να απαντήσουμε σε 10 από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για τις έξυπνες τηλεοράσεις.

Τηλεόραση Smart Samsung LED 4K UHD UE43AU7172 HDR 43″, 368,64€.

Τι κάνει μια smart τηλεόραση έξυπνη;

Ουσιαστικά, αυτό που διαχωρίζει τη Smart TV σου από τις τηλεοράσεις προηγούμενης γενιάς είναι η ικανότητά της να συνδέεται απευθείας στο internet και να ενσωματώνει ένα λειτουργικό σύστημα που σου δίνει πρόσβαση σε περιεχόμενο που βρίσκεται στο διαδίκτυο – όπως αυτό των πλατφορμών streaming – χωρίς να χρειάζεσαι επιπλέον συσκευές.

Τηλεόραση Smart LG 55UP75003LF LED 4K UHD HDR 55″, 410€.

Πώς λειτουργεί μια τηλεόραση;

Εδώ δεν υπάρχουν διαχωρισμοί με βάση την ευφυΐα: η τηλεόρασή σου, αφού λάβει το σήμα που εκπέμπουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ή «διαβάσει» τα αρχεία που της τροφοδοτείς, τα μετατρέπει σε εικόνα και ήχο και τα προβάλλει μέσω της οθόνης. Ακόμη και η πιο λεπτομερής εικόνα ουσιαστικά προκύπτει από τις αλλαγές στην κατανομή της φωτεινότητας στο πάνελ, που γίνεται τόσο γρήγορα, ώστε να μην μπορείς να την αντιληφθείς.

Τηλεόραση Smart Samsung QLED 4K UHD QE50Q60A HDR 50″, 454,23€.

Έχει σημασία από πού θα αγοράσεις Smart TV;

Ναι, προφανώς. Μπορεί το μοντέλο που θα βρει τη θέση του στο σαλόνι σου να είναι τελικά το ίδιο, όμως παράμετροι όπως η τιμή και η εξυπηρέτηση διαφέρουν σημαντικά από μέρος σε μέρος. Οι ηλεκτρονικές αγορές είναι σταθερά η φθηνότερη λύση, αφού εκτός των ήδη μειωμένων τιμών, σε μεγάλες πλατφόρμες όπως το SHOPFLIX.gr θα βρεις και τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας σε δυνατές προσφορές, ακόμη και εκτός των περιόδων εκπτώσεων. Ειδικά πλέον, που οι καθυστερήσεις των παραδόσεων ανήκουν στο παρελθόν με το SHOPFLIX.gr να εξασφαλίζει ότι ό,τι και αν παραγγείλεις θα φτάσει άμεσα στην πόρτα σου, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκεσαι, δεν υπάρχουν μειονεκτήματα στις αγορές μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου.

Το καλύτερο; Χρησιμοποιώντας την πρωτοποριακή υπηρεσία SHOPFLIX ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ, έχεις την ευκαιρία να παραλάβεις ολόκληρη την παραγγελία σου ταυτόχρονα, ακόμη και αν έχεις ψωνίσει από διαφορετικά καταστήματα εντός του marketplace, ώστε να μπορείς να επιλέγεις πάντα την καλύτερη τιμή, αποφεύγοντας την αναμονή. Έτσι, θα είσαι σίγουρος ότι η τηλεόρασή σου θα φτάσει την ίδια μέρα με τη βάση της ή με την καινούργια σου κονσόλα, για να απολαύσεις τις αγορές σου στο μέγιστο.

Smart Τηλεόραση LG 65UP81003LR 65″ LED 4K UHD HDR, 552€.

LED, QLED, OLED: Τι είναι και σε τι διαφέρουν;

Πρόκειται για τα πιο συνηθισμένα είδη πάνελ των smart τηλεοράσεων, καθένα εκ των οποίων έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στις τηλεοράσεις LED, το φως στην οθόνη σου προέρχεται από λυχνίες LED μεγάλης φωτεινότητας, οι οποίες φωτίζουν τα pixel δημιουργώντας τους κατάλληλους συνδυασμούς χρωμάτων για να αποδώσουν το εκάστοτε περιεχόμενο. Διακρίνονται σε Direct LED (οι λυχνίες είναι τοποθετημένες πίσω από την οθόνη σε ολόκληρο το εύρος της), Full Array (ακολουθούν την ίδια λογική με τις Direct LED αλλά με μεγαλύτερη πυκνότητα λυχνιών) και Edge LED (οι λυχνίες βρίσκονται στις άκρες, με αποτέλεσμα οικονομικότερα, λεπτότερα και ελαφρύτερα μοντέλα).

Στην περίπτωση των τηλεοράσεων OLED, κάθε pixel φωτίζεται μόνο του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο κόστος και μικρότερη φωτεινότητα, αλλά και την καλύτερη δυνατή απόδοση των αντιθέσεων. Η μεγαλύτερη διαφορά γίνεται ορατή στο μαύρο χρώμα, αφού το κάθε pixel μπορεί να σβήσει τελείως, δίνοντάς σου άψογη αντίθεση. Στις απλές τηλεοράσεις LED, το φως των κοντινών λυχνιών αναπόφευκτα θα επηρεάσει τα πιο σκούρα σημεία, αν και το αποτέλεσμα βελτιώνεται χάρη σε τεχνολογίες όπως το HDR.

Τέλος, οι τηλεοράσεις QLED λειτουργούν όπως οι LED, όμως αξιοποιούν το λεγόμενο «quantum dot filter», μέσα από το οποίο επιτυγχάνουν τη μεγαλύτερη γκάμα και την πιο ρεαλιστική απόδοση χρωμάτων. Πάσχουν ελαφρώς ως προς τις αντιθέσεις σε σχέση με τις OLED, όμως ταυτόχρονα έχουν και μεγαλύτερη φωτεινότητα.

Διάλεξε την τηλεόραση που σου ταιριάζει.

Τηλεόραση Smart Philips 55OLED706 4K UHD OLED HDR 2021 55″, 939€.

Τι θα πει 4K;

Ξέρεις ήδη ότι αναφέρεται στην ανάλυση της τηλεόρασής σου, που με τη σειρά της μεταφράζεται στον αριθμό των pixels που συνθέτουν την εικόνα. Μια τηλεόραση 4K διαθέτει 3.840 οριζόντια και 2.160 κατακόρυφα pixels (δηλαδή συνολικά γύρω στα 8,3 εκατομμύρια pixel). Το «Κ» προέρχεται από τη λέξη «kilo» και αναφέρεται στα περίπου 4.000 pixel της οριζόντιας ανάλυσης. Στην πράξη, οι τηλεοράσεις 4K ή UHD έχουν περίπου τέσσερις φορές υψηλότερη ανάλυση από τις παραδοσιακές Full HD τηλεοράσεις. Η διαφορά μπορεί να μην σε απασχολήσει σε μια μικρότερη οθόνη, όπως αυτή του υπολογιστή σου, αλλά πίστεψέ μας: όταν κοιτάζεις για Smart TV 65 ιντσών και άνω, η ένδειξη «UHD» σου είναι απολύτως απαραίτητη, για να μην παρακολουθείς περιεχόμενο με… κόκκους.

Τηλεόραση Smart Sony OLED 4K UHD XR-55A80J HDR 55″, 1.329€.

Ποιο είναι το σωστό μέγεθος τηλεόρασης;

Για ξεκούραστη και απολαυστική εμπειρία θέασης, ιδανικά θέλεις η οθόνη να καταλαμβάνει 40 μοίρες του οπτικού σου πεδίου. Ακούγεται περίπλοκο, όμως δεν είναι: για να υπολογίσεις τη σωστή σχέση μεγέθους-απόστασης για μια τηλεόραση 4K, πολλαπλασίασε τις ίντσες της επί 1,2 και έπειτα μετάτρεψέ τες σε εκατοστά. Το αποτέλεσμα, είναι η σωστή απόσταση της Smart TV από τον καναπέ σου. Για παράδειγμα, μια τηλεόραση 75 ιντσών θα πρέπει να τοποθετηθεί τουλάχιστον 2,3 μέτρα μακριά.

Πέρα από τη διαγώνιο της οθόνης, όταν επιλέγεις τη νέα σου τηλεόραση δώσε σημασία και στο πραγματικό της μέγεθος, μαζί με το πλαίσιο, όσο μικρό και αν είναι. Και αν έχεις σκοπό να την τοποθετήσεις επάνω σε ένα έπιπλο τηλεόρασης, λάβε υπόψη σου αν έχει ένα κεντρικό στήριγμα ή δυο ποδαράκια στις άκρες. Στη δεύτερη περίπτωση, το έπιπλο θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο μήκος από την τηλεόρασή σου.

Τηλεόραση Smart TCL 50P725 Direct LED 4K Ultra HD HDR 50″, 357€.

Αξίζουν οι τηλεοράσεις με κυρτή οθόνη;

Εξαρτάται, θα σου πούμε, εξαρτάται. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα των κυρτών οθονών είναι δύο: μειώνουν τις ενοχλητικές αντανακλάσεις, ενώ παράλληλα φέρνουν όλα τα pixels σε ίδια απόσταση από το μάτι σου, με αποτέλεσμα καλύτερη, πιο φυσική θέαση – όσο παράξενο κι αν σου φαίνεται όταν βλέπεις το ασυνήθιστο σχήμα τους. Όμως για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, θα πρέπει να είναι χορταστικές σε μέγεθος και να μην προορίζονται για πολλούς θεατές. Το σχήμα τους μπαίνει εμπόδιο στην άνετη θέαση υπό γωνία.

Τηλεόραση LG Smart LED 4K UHD 43NANO753PR HDR 43″, 385€.

Θα κάνει updates η Smart TV μου;

Ναι, αν είναι καλή. Η τηλεόρασή σου πρακτικά είναι ένας υπολογιστής, άσχετα από το γεγονός ότι προορίζεται για συγκεκριμένες χρήσεις. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το smartphones σου, οι κατασκευαστές δημιουργούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα updates που διορθώνουν bugs ή και αναβαθμίζουν την απόδοση και τη λειτουργία των συσκευών τους. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι TCL συγκαταλέγονται στις value for money επιλογές: σε αντίθεση με άλλες μάρκες που παράγουν οικονομικά μοντέλα, η κινεζική εταιρεία παρέχει τα αναγκαία updates όπως και όποτε είναι αναγκαίο.

Θα χαρείς να μάθεις ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων και ανεξάρτητα από τη μάρκα, οι τηλεοράσεις κάνουν συνήθως αυτομάτως τα updates τους, αργά τη νύχτα.

Τηλεόραση Samsung UE65AU7172 Smart 4K UltraHD 65″, 589€.

Μπορεί η Smart TV μου να «κολλήσει» όπως ο υπολογιστής μου;

Και ναι και όχι. Δηλαδή, μπορεί, όμως δεν είναι και το πιο συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με διαρκείς βελτιώσεις στα νέα μοντέλα. Κατά κανόνα, αν η οθόνη σου «παγώσει», αρκεί να ανοιγοκλείσεις την τηλεόραση μερικές φορές για να λύσεις το πρόβλημα.

Τηλεόραση TCL 55P610 HDR 55″ 106195 4K Ultra HD Edge LED Dolby Digital Plus, 448€.

Smart TV σημαίνει υψηλή ανάλυση;

Όχι απαραίτητα… αλλά εντέλει ναι. Θεωρητικά, μια τηλεόραση με χαμηλή ανάλυση θα μπορούσε να έχει smart χαρακτηριστικά. Στην πράξη, όμως, οι κατασκευάστριες εταιρείες ξεκίνησαν να προσθέτουν αυτού του είδους τις δυνατότητες αρχικά στα high-end μοντέλα τους, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να πηγαίνουν συνήθως μαζί. Καθώς τόσο η ανάλυση 4K όσο και οι smart λειτουργίες γίνονται όλο και πιο οικονομικές και περιζήτητες, είναι σχεδόν δεδομένο ότι η Smart TV σου θα έχει υψηλή ανάλυση και, αντιστρόφως, ότι η αναζήτηση τηλεόρασης UHD θα σε φέρει μπροστά σε «έξυπνα» μοντέλα.

Βρες την ιδανική Smart TV.