Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων  της Ευρωζώνης σημείωναν άνοδο σε νέο υψηλό πολλών ετών την Τρίτη, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός αυξάνει τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου σημείωνε άνοδο 5,5 μονάδες βάσης στο 1,66%, στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2011, ενώ του ιταλικού 10ετούς σκαρφάλωνε στο υψηλότερο σημείο από τα τέλη Μαΐου του 2018 στο 2,96%.

Περιμένοντας τη Fed

Γενικά, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης αλλά και των ΗΠΑ σημειώνουν άνοδο με τη συνεδρίαση της Federal Reserve, αργότερα στην εβδομάδα, να βρίσκεται στο επίκεντρο και την αγορά να τιμολογεί περαιτέρω νομισματική σύσφιγξη παρά τον κίνδυνο ύφεσης. Η Fed αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, ωστόσο ορισμένοι traders στοιχηματίζουν σε αύξηση 100 μονάδων. Οι αγορές χρήματος βλέπουν πιθανότητα 20% για μία ποσοστιαία μονάδα.

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την αυριανή απόφαση της Federal Reserve για την αύξηση των επιτοκίων.

Η απόδοση του διετούς ομολόγου κέρδισε 3 μονάδες βάσης και ανήλθε στο 3,983%, επίπεδο που είχε βρεθεί το 2007. Η απόδοση του 10ετούς ανήλθε στο 3,593% στα επίπεδα του Απρίλη του 2011.

«Εάν η Fed προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, η πρόβλεψη των αγορών για τις επόμενες αυξήσεις θα κινηθεί προς τα πάνω, ενώ παράλληλα θα τιμολογούν σταθερές αυξήσεις παρόμοιου μεγέθους και στο μέλλον. Προς το παρόν η αγορά εκτιμά ότι το εύρος στόχος της Fed από 2,25-2,50% θα κινηθεί στο 4-4,25%, αν όχι παραπάνω, μέχρι το τέλος του έτους», ανέφεραν οι αναλυτές της ING.

Οι προσδοκίες για ΕΚΤ

«Οι προσδοκίες για την οροφή επιτοκίων της ΕΚΤ φλερτάρουν ήδη με 2,75% έως τον ερχόμενο Μάιο, καθώς για την ΕΚΤ μια ήπια ύφεση δεν θα σταθεί εμπόδιο σε πολλά ακόμη σημαντικά βήματα σύσφιξης» ανέφεραν αναλυτές της Commerzbank.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχυόταν κατά 6,5 μονάδες στο 4,12%, με τη διαφορά έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 235 μονάδες βάσης εν όψει των εκλογών στις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ η ελληνική 10ετία έχει εκτοξευτεί στο 4,43%, όταν στις αρχές Αυγούστου κινούνταν μόλις στο 2,9%, δηλαδή το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για 10 χρόνια αυξήθηκε κατά 53% το ίδιο διάστημα.

Η προτροπή BIS

Υπενθυμίζεται πως η  Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), γνωστή και ως «η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών», προτρέπει για την τιθάσευση του πληθωρισμού σε «επιθετικές» αυξήσεις των επιτοκίων παρά την αυξανόμενη απειλή ύφεσης και τη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος, σημειώνοντας πως οι εμπροσθοβαρείς αυξήσεις επιτοκίων τείνουν να περιορίζουν την πιθανότητα «ανώμαλης προσγείωσης» των οικονομιών.