Κίνα για διάγγελμα Πούτιν: Έκκληση για κατάπαυση του πυρός και διάλογο

Η Κίνα έκανε σήμερα έκκληση για «κατάπαυση του πυρός μέσω του διαλόγου» στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι είναι αναγκαίο να γίνει σεβαστή «η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», μετά την ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε μερική επιστράτευση.

Να ληφθούν υπόψη οι θεμιτές ανησυχίες όλων των χωρών για την ασφάλειά τους

«Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνουν σεβαστές, οι στόχοι και οι αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών να τηρηθούν, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θεμιτές ανησυχίες όλων των χωρών για την ασφάλειά τους και να στηριχθούν όλες οι προσπάθειες για μια ειρηνική επίλυση των κρίσεων», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ουάνγκ Ουενμπίν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

  • Διαβάστε επίσης Πούτιν: «Νίκη ή κλιμάκωση» – Η στρατηγική που μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο

«Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να θέσουν σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης και να βρουν μια λύση που να διευθετεί τις θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των μερών το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε. «Η Κίνα (…) είναι έτοιμη να εργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να συνεχίσει να παίζει εποικοδομητικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα

Η ανακοίνωση αυτή δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα από τις προηγούμενες που είχε κάνει το Πεκίνο, με τις οποίες ζητούσε και πάλι διάλογο για την κατάπαυση του πυρός.

Η Κίνα έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία όλων των χωρών που εμπλέκονται στον πόλεμο, όμως αρνήθηκε να καταδικάσει ρητά τις ενέργειες της Ρωσίας. Τον Μάρτιο, ο μόνιμος αντιπρόσωπός της στον ΟΗΕ, ο Ζανγκ Τζουν, διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο «επαναλαμβάνει πάντα ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα «τις θεμιτές ανησυχίες» όλων των εμπόλεμων πλευρών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Κινέζο ομόλογό του σε μια περιφερειακή σύνοδο στο Ουζμπεκιστάν.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ