Παναθηναϊκός: Το στοίχημα τού «πρέπει» και η επόμενη 5άδα αγώνων πριν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Περίπου 15 μήνες από τη μέρα που ανέλαβε τον Παναθηναϊκό. Έχοντας στην «πλάτη» του ήδη μία σεζόν που ο δικός του Παναθηναϊκός πέτυχε. Την έκλεισε κερδίζοντας τον πρώτο τίτλο μετά από εφτά χρόνια και καταφέρνοντας τον βασικό στόχο: να επιστρέψει η ομάδα στην Ευρώπη.

Ο τρίτος –κατά σειρά– στόχος του Παναθηναϊκού του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν επετεύχθη. Ήταν, κατά δήλωση του ίδιου, η είσοδος στους ομίλους του Europa Conference League. Δεν κατάφεραν οι Πράσινοι να περάσουν το εμπόδιο της Σλάβια Πράγας και πλέον παίρνει σειρά ο επόμενος. Ο σημαντικότερος όλων.

«Στόχος μας είναι η κατάληψη μίας εκ των δύο πρώτων θέσεων που οδηγούν στο Champions League» θα πει στην αρχή της σεζόν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Εκείνο που δεν είπε, αλλά που νιώθει και πιστεύει ότι μπορεί να καταφέρει είναι πως ο βασικότερος όλων είναι το πρωτάθλημα.

Πέντε αγωνιστικές μετά την έναρξη της σεζόν και αφού φτάσαμε στην πρώτη διακοπή, δεν το ψιθυρίζει πια ο κόσμος. Το φωνάζει. Το ζητάει. Κάθε Κυριακή στη Λεωφόρο η λέξη πρωτάθλημα είναι εκείνη που δονεί την ατμόσφαιρα. Και πια, με αυτό το «πέντε στα πέντε» ως πρώτη παρακαταθήκη, το παραδέχονται ακόμα και οι φίλοι των υπολοίπων ομάδων πως ο Παναθηναϊκός έχει επιστρέψει για τα καλά στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια. Κι εδώ είναι το μεγάλο και πιο δύσκολο στοίχημα αυτών των 15 μηνών που ο Γιοβάνοβιτς βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας. Η διαχείριση μιας κατάστασης στην οποία ο Παναθηναϊκός βρέθηκε μάλλον πιο γρήγορα απ’ ό,τι υπολόγιζε. Η διαχείριση μιας πίεσης που όμοιά της είχε να ζήσει για πάνω από δέκα χρόνια. Της πίεσης της κορυφής, της απόστασης από τους αντιπάλους του, της ψυχραιμίας, της διατήρησης των κεκτημένων που κέρδισε στην έως τώρα πορεία στο πρωτάθλημα.

Από το βράδυ της Κυριακής, μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ στην Κρήτη και την ήττα του Ολυμπιακού στο «Βικελίδης», ο Παναθηναϊκός έχει αποκτήσει διαφορά μεγαλύτερη της μίας νίκης τουλάχιστον από τους υπόλοιπους τέσσερις του «Big 5». Στο συν τέσσερα από τον ΠΑΟΚ, που αντιμετωπίζει σε δύο εβδομάδες. Στο συν πέντε από τον Άρη. Στο συν έξι από την ΑΕΚ, που την κέρδισε στη Λεωφόρο. Στο συν εφτά από τον Ολυμπιακό. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Έναν πήχη που ανεβαίνει πια και ένα «πρέπει» πλάι στον Παναθηναϊκό. Το οποίο δεν το βάζει μόνος ο ίδιος, με τις συνεχόμενες νίκες, αλλά και οι αντίπαλοί του. Εκείνοι που στα πέντε πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος έχουν από τουλάχιστον δύο απώλειες βαθμών ο καθένας, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που είναι… αψεγάδιαστος.

«Πρακτικά δε σημαίνει τίποτα το πέντε στα πέντε γιατί είμαστε στο ξεκίνημα. Ήμασταν και λίγο ευνοημένοι γιατί παίξαμε 4 παιχνίδια στην έδρα μας, αλλά και πάλι δεν είναι εύκολο να κερδίζεις συνέχεια. Ανταποκριθήκαμε πολύ καλά. Είναι αρχή, είχαμε τα τέσσερα παιχνίδια στη Λεωφόρο και ξέρετε πως εδώ πάντα πάμε καλά με τον κόσμο δίπλα μας» ήταν οι κουβέντες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς μετά το τελευταίο παιχνίδι του Παναθηναϊκού και τη νίκη απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα. Προφανής ο σκοπός του. Να κρατήσει τον πήχη χαμηλά, να αποσυμπιέσει την ομάδα, να «πει» στον κόσμο πως τα δύσκολα είναι μπροστά.

Η επόμενη πεντάδα πριν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Το πρώτο «μαξιλαράκι» ήταν η πρώτη πεντάδα αγώνων στο πρωτάθλημα. Διότι ακολουθεί μετά απ’ αυτήν η διακοπή για τις εθνικές ομάδες. Έφτασε ο Παναθηναϊκός εδώ δίχως την παραμικρή απώλεια. Το δεύτερο; Ακόμα μια πεντάδα αγώνων έως το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που θα γίνει την 11η αγωνιστική στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τι έχουν μέχρι τότε οι Πράσινοι; ΠΑΟΚ εκτός, Αστέρα Τρίπολης εντός, Λαμία εκτός, Άρη εντός, Βόλο εκτός. Ο στόχος τους; Να πάνε σαν πρώτοι και στο επόμενο… μαξιλαράκι.