Μηνηγγίτιδα: Υποψήφιο εμβόλιο της Pfizer καλύπτει και τους πέντε βακτηριακούς τύπους

Ο εμβολιασμός για τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα, μια ασθένεια που πλήττει κυρίως παιδιά και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, θα μπορούσε να γίνει απλούστερος στο μέλλον εφόσον εγκριθεί το νέο υποψήφιο εμβόλιο της Pfizer, σχεδιασμένο να καλύπτει και τα πέντε στελέχη μηνιγγιτιδόκοκκου.

Η μηνιγγίτιδα, δηλαδή η λοίμωξη των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, προκαλείται από ιούς, βακτήρια ή άλλα μικρόβια.

Η μηνιγγίτιδα που προκαλείται από τα διάφορα στελέχη του μηνιγγιτιδόκοκκου (βακτήριο του είδους Neisseria meningitidis) μπορεί να προκαλέσει θάνατο εντός 24 ωρών ή να οδηγήσει σε βαριές αναπηρίες.

Διαβάστε επίσης: Μηνιγγίτιδα – Βαριά νόσος με απρόβλεπτη συμπεριφορά στα παιδιά

Το 96% των κρουσμάτων οφείλεται σε πέντε στελέχη μηνιγγιτιδόκοκκου, γνωστά ως ομάδες A, B, C, W και Υ.

Σήμερα, ο εμβολιασμός γίνεται με δύο διαφορετικά σκευάσματα, ένα που καλύπτει την ομάδα Β και ένα δεύτερο για τα στελέχη A, C, W και Υ.

Διαβάστε επίσης: Στην τελική ευθεία οι δοκιμές των αντιγριπικών εμβολίων mRNA

Το νέο εμβόλιο της Pfizer, το οποίο προορίζεται για τις ηλικίες 10-25 ετών είναι το πρώτο που καλύπτει και τα πέντε στελέχη ταυτόχρονα, αναφέρει η αμερικανική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η τελική κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ έδειξε ότι το πενταδύναμο εμβόλιο είναι εξίσου αποτελεσματικό με τον συνδυασμό δύο διαφορετικών εμβολίων που χρησιμοποιούνται σήμερα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη Pfizer, τα δεδομένα ικανοποιούν τα προκαθορισμένα κριτήρια για αδειοδότηση του φαρμάκου.

Η εταιρεία θα υποβάλλει αίτημα κυκλοφορίας στις ΗΠΑ εντός του έτους και αργότερα στις ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών.