Σάλος στην Ιταλία – Όταν η Μελόνι «αποθέωνε» τον Μουσολίνι

Νέος σάλος έχει προκληθεί στην Ιταλία, με την Τζόρτζια Μελόνι των «Αδελφών της Ιταλίας» να βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο.

Λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές, τα μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν ένα παλαιότερο βίντεο, όπου η Μελόνι μιλάει στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα Soir 3, θετικά υπέρ του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βίντεο χρονολογείται από το 1996, όταν η Μελόνι ήταν 29 ετών.

Στο βίντεο, η Μελόνι περιγράφει τον Μουσολίνι ως έναν «καλό πολιτικό», υποστηρίζοντας πως «ότι έπραξε, το έπραξε για την Ιταλία».

Μάλιστα η Μελόνι, που τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήριζαν ως «μια πολύ δραστήρια αγωνίστρια της Εθνικής Συμμαχίας που υιοθετεί νεοφασιστικές ιδέες», υποστήριζε τότε, ότι «δεν υπήρξαν άλλοι πολιτικοί σαν αυτόν τα τελευταία 50 χρόνια».

Το βίντεο έρχεται στην επιφάνεια μόλις μια εβδομάδα μετά από άλλο βίντεο στον ξένο τύπο όπου η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πως «η ιταλική Δεξιά έχει παραδώσει τον φασισμό στην ιστορία δεκαετίες τώρα, καταδικάζοντας απερίφραστα την καταστολή της δημοκρατίας και τους άδοξους αντιεβραϊκούς νόμους».

Δεν θα είναι υποψήφια η εγγονή του Μουσολίνι

Η Ρακέλε Μουσολίνι, δημοτική σύμβουλος της Ρώμης με τα «Αδέλφια της Ιταλίας» και μία από τις εγγονές του «Ντούτσε», δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου για να μην φέρει σε δύσκολη θέση το «μεταφασιστικό» κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι.

Η 48χρονη κόρη του πιανίστα γιού του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, του Ρομάνο, είχε συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους απ’ όλους τους υποψηφίους στις περυσινές δημοτικές εκλογές στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ωστόσο δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA πως, μολονότι της ζητήθηκε -όχι πάντως από το κόμμα-, εκείνη αποφάσισε να μην είναι υποψήφια εξαιτίας του «άβολου» επιθέτου της, το οποίο θα ανάγκαζε τα «Αδέλφια της Ιταλίας» να βρεθούν σε θέση άμυνας την ώρα που η Μελόνι καταδικάζει και πάλι το φασισμό.

«Αν ήμουν υποψήφια, το κόμμα θα έπρεπε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και θα δυσκολευόταν», δήλωσε η δημοτική σύμβουλος, η οποία φέρει το όνομα της συζύγου του Μπενίτο Μουσολίνι.

«Στην ιστορία ο φασισμός»

Η Μελόνι έστειλε την περασμένη εβδομάδα στον ξένο Τύπο ένα βίντεο στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ισπανικά, στο οποίο δηλώνει πως η ιταλική δεξιά έχει από καιρό «παραδώσει το φασισμό στην ιστορία», με τους «επαίσχυντους νόμους του εναντίον των εβραίων» και υποστηρίζει πως τα «Αδέλφια της Ιταλίας» έχουν τις ίδιες αξίες με τους Συντηρητικούς της Βρετανίας, τους Ρεπουμπλικάνους των ΗΠΑ και το Λικούντ του Ισραήλ.

Ωστόσο απέρριψε ως άσχετες τις εκκλήσεις από αντιπάλους να απορρίψει τη νεοφασιστική φλόγα από το σύμβολο του κόμματός της.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η 45χρονη Τζόρτζια Μελόνι είναι η επικρατέστερη για να γίνει η πρώτη γυναίκα και η πρώτη «μεταφασίστρια» πρωθυπουργός της Ιταλίας στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.