Στερεότυπα: Η «ρετσινιά» του τεμπέλη και του φοροφυγά που «τιμωρήθηκε» με μνημόνια ισχύει τελικά;

Τελικά είναι οι Έλληνες τεμπέληδες ή όχι; Η συγκεκριμένη συζήτηση είχε επανέλθει πολλές φορές στα διεθνή ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που «γονάτισε» την Ελλάδα. Με τους χαρακτηρισμούς να πονάνε και να εξοργίζουν.

Σε ρεπορτάζ της Ανζελίκ Κουρούνης, στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, FranceInfo, σε εκπομπή που είχε θέμα τα στερεότυπα των Ελλήνων και κατά πόσο είναι «τεμπέληδες» αναφέρει ότι στα δέκα χρόνια της κρίσης που κατέστρεψε την Ελλάδα, οι Έλληνες είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά στερεότυπα: τεμπέληδες, απατεώνες, κλέφτες…

  • Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια – Όταν το κρέας γίνεται «χρυσός» – Οι αυξήσεις στα προϊόντα και τα ενοίκια «τσακίζουν» τους πολίτες

«Χαρακτηρισμοί που πονάνε» όπως σημειώνει.

Ο Γερούν δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη

Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι ο τότε πρόεδρος του Eurogroup, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε μάλιστα δηλώσει: «Δεν μπορείς να ξοδεύεις όλα τα χρήματά σου σε αλκοόλ και γυναίκες και μετά να ζητάς βοήθεια».

Ο Ντάισελμπλουμ όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ «δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη».

Οι Έλληνες που πληρώνουν φόρους και εργάζονται περισσότερο

Το ρεπορτάζ, στο οποίο φιλοξενούνται διάφοροι Έλληνες ακτιβιστές που καταρρίπτουν τους παραπάνω χαρακτηρισμούς, καταλήγει στο ότι «αυτό που εξοργίζει τους Έλληνες είναι ότι αυτά τα στερεότυπα είναι λανθασμένα. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, οι Έλληνες είναι αυτοί που εργάζονται περισσότερο στην Ευρώπη, έχοντας μάλιστα από τους χαμηλότερους μισθούς. Επιπροσθέτως, μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν στην πηγή περίπου 30% περισσότερους φόρους από τους Γάλλους».