Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ. την παρουσία μεταναστών σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο

Στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για παρουσία μεταναστών σε νησίδα του Έβρου, εντός της ελληνικής επικράτειας, απάντησε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του, «από την πρώτη στιγμή που υπήρξε πληροφόρηση για ενδεχόμενη παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο, η Ελληνική Αστυνομία έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, καθώς και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία».

Παράλληλα, δόθηκαν οι συντεταγμένες στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επισήμαναν ότι πρόκειται για σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, έγινε ενημέρωση των τουρκικών αρχών στο Καπετάν Αντρέεβο, στο σημείο της τριεθνούς συνεργασίας.

«Επισημαίνεται ότι, καθημερινά και ανά πάσα στιγμή οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. προστατεύουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και ασφαλώς την ανθρώπινη ζωή, που αποτελεί πρώτιστη αξία» καταλήγει η ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι αντιδράσεις των οργανώσεων

Οι οργανώσεις «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» και Human Rights 360 επιμένουν ότι οι περίπου 40 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες του Έβρου βρίσκονται σε ελληνική επικράτεια και επικαλούνται τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και τα επίσημα στοιχεία από το Κτηματολόγιο.

Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστεία παρενέβη για το θέμα των μεταναστών στον Έβρο με ανάρτησή της στο Twitter.

«Συνεχίζουμε να είμαστε σοβαρά ανήσυχοι για την ασφάλεια και την ευημερία κάποιων από τους 40 ανθρώπους που αναφέρεται ότι είναι εγκλωβισμένοι σε νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με αναφορές που πήραμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Αν δεν υπάρξει επείγουσα δράση, φοβόμαστε ότι παραμένουν σε κίνδυνο και άλλες ζωές», σημείωσε.