Γαλλία: Δήμαρχος ζητά προκαταβολή 15.000 ευρώ για όσους επιθυμούν να ανέβουν στο όρος «Mont Blanc»

Μία πρωτοφανή απόφαση κλήθηκε να πάρει ο Jean-Marc Peillex είναι δήμαρχος του Saint-Gervais, ενός χωριού στους πρόποδες του όρους Mont Blanc, η κορυφή του οποίου βρίσκεται στα 4.808 μέτρα.

Όπως  δήλωσε ο ίδιος στο BBC, οι συνθήκες ανάβασης είναι πλέον τόσο επικίνδυνες που οι ορειβάτες θα πρέπει να καταβάλουν προκαταβολή 15.000 ευρώ (12.640 λίρες Αγγλίας, 15.370 δολάρια), για να καλύψουν τα έξοδα διάσωσης και πιθανής κηδείας.

  • Διαβάστε επίσηςΛευκό Όρος : Το ψηλότερο βουνό των Άλπεων – Φώτο

Ο δήμαρχος ανέφερε πως το μέσο κόστος διάσωσης στο βουνό ήταν 10.000 ευρώ και τα έξοδα κηδείας είναι 5.000 ευρώ. «Είναι απαράδεκτο ο Γάλλος φορολογούμενος να καλύπτει αυτά τα έξοδα», ανέφερε σε δελτίο Τύπου.

Παράλληλα, σημείωσε πως οι οδηγοί βουνού αρνούνται πλέον να αναλάβουν ορειβάτες στη δημοφιλή διαδρομή Goûter -γνωστή και ως Βασιλική Οδός- από το Saint-Gervais ή το κοντινό αλπικό θέρετρο Chamonix.

«Ήθελα να κάνω τον κόσμο να αντιδράσει, να καταλάβει ότι σήμερα είναι πολύ επικίνδυνο, σχεδόν αυτοκτονικό να ανέβει κανείς» είπε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα έχουν αυξήσει τις πτώσεις των βράχων.

Ο Γάλλος δήμαρχος για την ώρα έκλεισε τα ορεινά καταφύγια στο Goûter και στο Tête Rousse, ενώ δεν έχει εκδώσει ακόμη νομική απόφαση για την προκαταβολή των 15.000 ευρώ.

Είπε ότι το ποσό «πρέπει να είναι εντυπωσιακό για να επικεντρωθεί η προσοχή σε αυτό». «Αν κάποιος πιστεύει ότι είναι παράνομο, μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο για να το αμφισβητήσει», πρόσθεσε ο ίδιος.