Σκάκι: Αντιρωσικό αντάρτικο μετά από 30 χρόνια κυριαρχίας της Μόσχας στην παγκόσμια ομοσπονδία

Την αναμέτρηση Ουκρανίας και Ρωσίας στο πεδίο των μαχών αποφάσισε να μεταφέρει στην… σκακιέρα Ουκρανός grandmaster αποφασίζοντας να αμφισβητήσει την πολύχρονη κυριαρχία της Μόσχας στο τιμόνι της παγκόσμιας ομοσπονδίας του αθλήματος.

Την ερχόμενη Κυριακή διεξάγεται στην Ινδία η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της Fide (International Chess Federation) και αν ο 31χρονος Αντρίι Μπαρύσπολετς πετύχει τον στόχο του θα καταφέρει μια σημαντική συμβολική ήττα κατά του ρωσικού γοήτρου αποκαθηλώνοντας από την ηγεσία τον νυν πρόεδρο, τον Ρώσο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς.

Διαβάστε επίσης: Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί 40 εκατ. ανθρώπους στην πείνα 

Πηγή: Twitter

Από το Κρεμλίνο στο… σκάκι 

Ο ίδιος ο Ντβόρκοβιτς ηγείται της Fide από το 2018, όμως ουσιαστικά ήρθε να συμπληρώσει το ρωσικό μονοπώλιο στην ηγεσία της σκακιστικής ομοσπονδίας που μετρά αισίως τριάντα χρόνια!

Βασικό όπλο του Ουκρανού είναι πως ο Ντβορκοβιτς είναι ένας απλός σκακιστής. Είναι άνθρωπος του Κρεμλίνου, έχοντας διατελέσει αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας υπό τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ και παλαιότερα βοηθός του, όταν βρισκόταν στην προεδρία της Ρωσίας. Επίσης ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των ρωσικών σιδηροδρόμων, μιας στρατηγικής δομής της χώρας.

Η ενασχόληση του με τον αθλητισμό ξεκίνησε από το Μουντιάλ της Ρωσίας, το 2018, όπου διατέλεσε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, όμως η αγάπη και οι διακρίσεις του στο σκάκι του διασφάλισαν και το τιμόνι της Fide.

Πηγή: Twitter

Το αντιρωσικό κλίμα φέρνει αλλαγές

Βέβαια αυτό μπορεί να αλλάξει την Κυριακή, όταν και θα ψηφίσουν σε μυστική ψηφοφορία οι εκπρόσωποι από τα περίπου 200 κράτη μέλη της Ομοσπονδίας. Η ρωσική κυριαρχία στο σκάκι είναι παράδοση, όμως το αντιρωσικό κλίμα μπορεί να φέρει για πρώτη φορά την ανατροπή.

Ο Μπαρύσπολετς που γεννήθηκε στο Κίεβο και ζει στις ΗΠΑ «κατεβαίνει» για την προεδρία με…σημαία του το αντιρωσικό αίσθημα. Όμως, σημαντικές πιθανότητες έχει και ο Δανός granmaster Πέτερ Χάινε Νίλσεν. Αμφότεροι μοιράζονται την βούληση τους να σπάσουν τους δεσμούς της Fide, όχι απλά με τη Ρωσία, αλλά ειδικά το Κρεμλίνο, θέτοντας θέμα διαφάνειας και ηθικής αρχής.

«Το γεγονός ότι είμαι Ρώσος δεν είναι λόγος για να σταματήσω να στηρίζω το σκάκι και την Fide. Και είναι αληθινά τραγικό προσωπικά για μένα. Η οικογένεια του σκακιού θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί σαν οικογένεια και ιδανικά ως ευτυχισμένη οικογένεια. Υπάρχουν πολλές ακόμη διαμάχες σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή» είναι η απάντηση του Ρώσου grandmaster. Όμως, το κλίμα δεν τον ευνοεί!

Πηγή: ΟΤ