Ακίνητα: Τα 21 μεγάλα «φιλέτα» που άλλαξαν χέρια φέτος – Ποιοι τα αγόρασαν

Παρά τον τρόμο που προκαλούν η πληθωριστική και η ενεργειακή κρίση, η αγορά ακινήτων μοιάζει να ακολουθεί αυτόνομη πορεία.

Από την αρχή του 2022 μέχρι σήμερα η αξία των μεγάλων συναλλαγών real estate που έχουν ολοκληρωθεί ξεπερνά τα 420 εκατ. ευρώ και η ζήτηση συνεχίζει ακάθεκτη.

Διαβάστε επίσης Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές επενδύουν τώρα οι ξένοι και τι ακίνητα αγοράζουν

Πρωταγωνιστές παραμένουν οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές, ωστόσο τα «φιλέτα» που βγήκαν στο ηλεκτρονικό σφυρί τους προηγούμενους μήνες προσέλκυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 έγιναν 20 σημαντικές αγορές ακινήτων αξίας 383,88 εκατ. ευρώ σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός, ενώ η ξεχωρίζει η εξαγορά του εκπτωτικού κέντρου McArthurGlen στα Σπάτα, την οποία ανακοίνωσε η Lamda Development χθες, ένα deal αξίας 40 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά, το 2021 ολοκληρώθηκαν ή ανακοινώθηκαν συναλλαγές περίπου 790 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την εταιρεία Δανός.

Ποια ακίνητα άλλαξαν χέρια

Μεταξύ των γνωστών ακινήτων που άλλαξαν χέρια φέτος περιλαμβάνονται το πολυτιμότερο ίσως asset που είχε στο χαρτοφυλάκιό της η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, το τεράστιο ημιτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα «Stella Maris» στον Γαλατά Τροιζηνίας, το οποίο αγοράστηκε από την κυπριακή εταιρεία Ferena Holdings Ltd, που πρόσφερε 6 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το ακίνητο επί της Χρήστου Λαδά 1-3 που στέγαζε επί σειρά ετών τον ΔΟΛ εξαγοράστηκε από τη γερμανική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων ehret+klein από το Στάρνμπεργκ. Στόχος είναι να μετατραπεί σε υπερσύγχρονα «πράσινα» γραφεία. Πρόκειται για μια επένδυση που θα ξεπεράσει, στο σύνολό της, τα 10 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και κόστους της αγοράς του ακινήτου.

Διαβάστε επίσης Εξοχικές κατοικίες: Αύξηση 300% στις πωλήσεις σε Γερμανούς

Εξάλλου, ζωή αναμένεται να ξαναπάρει σύντομα το ξενοδοχείο Oscar απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης, καθώς το ακίνητο πέρασε στον ουγγρικό όμιλο Indotek. Ο όμιλος απέκτησε το ξενοδοχείο από την Εθνική Τράπεζα στην οποία είχε περιέλθει λόγω χρεών.

Στα χέρια του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη πέρασε το μεγάλο συγκρότημα της Κάντζας που ανήκε, κατά το παρελθόν, στον Λάκη Γαβαλά, ενώ το ακίνητο της οικογένειας Τίγκα στο Λαγονήσι (κτήμα των 20 στρεμμάτων με το ημιτελές συγκρότημα πολυτελών κατοικιών) βγήκε σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης 14.650.000 ευρώ και άλλαξε τελικά χέρια στην τιμή των 30.568.359 ευρώ, με νικητή τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου.

Εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη φέρεται να είναι ο νέος ιδιοκτήτης του ακινήτου της Shelman στην περιοχή της Χαλκίδας.

Παράλληλα, οριστικοποιήθηκε η συμφωνία μεταξύ των Monterock International και Notion – Ανάπτυξη Ακινήτων Α.Ε. για την απόκτηση από την πρώτη μετοχών της Benestar Α.Ε. η οποία διαχειρίζεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα Kenshό Psarou στην διάσημη παραλία της Μυκόνου.

Οι κινήσεις των ΑΕΕΑΠ

Τον Ιανουάριο του 2021 η Dimand υπέγραψε το προσύμφωνο αγοράς του παλιού βιομηχανικού συγκροτήματος της Softex στην Ιερά Οδό στο Βοτανικό, καταβάλλοντας 730 χιλ. ευρώ, ενώ το συνολικό τίμημα για το εργοστάσιο υπολογίζεται σε 14,2 εκατομμύρια. Στόχος του επενδυτικού σχεδίου της εισηγμένης είναι η ανέγερση σύγχρονου συγκροτήματος μικτών χρήσεων συνολικής επιφάνειας 79.800 τ.μ.

H Premia ΑΕΕΑΠ απέκτησε τις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων Δούκα  στο Μαρούσι Αττικής με παράλληλη μακροχρόνια δεκαπενταετή μίσθωση.

Στα ακίνητα περιλαμβάνονται σχολικά κτίρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις 23.114 τετραγωνικών μέτρων σε οικόπεδα 26,6 στρεμμάτων. Η αρχική επένδυση για την Premia ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ.

Η Trade Estates, η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis, εξαγόρασε το retail park στη συμβολή των οδών Κηφισού και Πειραιώς, στο Μοσχάτο με χρήστες την ΑΒ Βασιλόπουλος, τη McDonald’s, LC Waikiki, Μουστάκας, καθώς και το πρώτο κατάστημα της πολωνικής αλυσίδας Pepco.

Επίσης στην αρχή του χρόνου προχώρησε στην υπογραφή του συμφωνητικού αγοράς μετοχών της εταιρείας ΚΤΗΜΑΤΟΔΟΜΗ Α.Ε., ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας του μεγαλύτερου εμπορικού πάρκου στην Ελλάδα, με την επωνυμία FLORIDA 1.

Το κτίριο γραφείων πρώην ιδιοκτησίας της L.P. Ellinas στο Μαρούσι, ένα από τα πιο γνωστά γραφειακά συγκροτήματα, εκεί όπου στεγάζονται τα γραφεία της EY, πέρασε μέσω διαδικασίας ελεύθερης πώλησης στο χαρτοφυλάκιο της  Prodea Investments AEEAΠ. Το τίμημα ανήλθε σε 35 εκατ. ευρώ

Να σημειωθεί ότι στα χέρια της Trastor AEEAΠ πέρασε το έτερο ακίνητο πρώην ιδιοκτησίας της L.P. Ellinas στο Μαρούσι. Πρόκειται για αυτοτελές κτίριο γραφείων συνολικού εμβαδού 16.795 τ.μ. επί της συμβολής των οδών Σωρού 18-20 και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου εκεί όπου στεγάζονται τα γραφεία της της Fourlis και της Bayer Hellas. Το τίμημα της αγοράς ήταν 27,05 εκατ. ευρώ.

Πηγή ΟΤ