Συρία: Το Ιράν προειδοποιεί ότι μια στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας θα αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας στη Συρία θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση της περιοχής, την ώρα που η Άγκυρα απειλεί με νέα στρατιωτική επιχείρηση στα νότια σύνορά της.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε πολλές φορές, στο τέλος Μαΐου, ότι θα διατάξει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον δύο κοινοτήτων στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Η κυβέρνηση αλ Άσαντ αντιτίθεται στο ενδεχόμενο μιας επίθεσης σε αυτή την περιοχή της Συρίας, την οποία δεν ελέγχει μετά τον πόλεμο που ξέσπασε το 2011.

«Οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική δράση στη βόρεια Συρία θα ήταν αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την περιοχή», είπε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Δαμασκό. Ο Ιρανός υπουργός μιλούσε στα περσικά και οι δηλώσεις του μεταφράζονταν ταυτόχρονα στα αραβικά.

Αλ Άσαντ: «Η Τουρκία προσπαθεί να δικαιολογήσει την επίθεσή της στη Συρία»

Νωρίτερα, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν έγινε δεκτός από τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο τελευταίος, σε μια ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε «άκυρους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς, με τους οποίους επιδιώκει η Άγκυρα «να δικαιολογήσει την επίθεσή της στο συριακό έδαφος», και σημείωσε ότι «παραβιάζουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του διεθνούς δικαίου».