Ερντογάν: Ο απρόβλεπτος Σουλτάνος τι θα κάνει με το Κυπριακό;

Και αν συμφώνησε με τον Μπάιντεν σταθερότητα στο Αιγαίο πόσο πιθανό είναι να εκτονώσει πιθανή ανάγκη για ένταση στην Κύπρο;

Η Κύπρος ήταν και παραμένει το ασφαλές πεδίο προκλήσεων για τον τούρκο πρόεδρο, ακόμα και όταν συμφωνεί για απόλυτη ηρεμία στο Αιγαίο.

Ασφαλές γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία ακόμα και να θέλει μπορεί να αντιδράσει μόνο με δηλώσεις. Εάν ένα τουρκικό γεωτρύπανο εμφανιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ η Λευκωσία θα το καταγγείλει, θα παραπονεθεί στους συμμάχους, θα ζητήσει στήριξη από την Ελλάδα και θα μείνει εκεί.

Δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν απειλεί την ενότητα της συμμαχίας και οι προκλήσεις εκεί δυστυχώς έχουν γίνει μία συνήθεια που δεν προκαλεί εντύπωση σε κανένα.

Η συνάντηση Ερντογάν – Αναστασιάδη, άλλωστε, στο περιθώριο του ΝΑΤΟ προκάλεσε ήδη τις αντιδράσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης, που ζητά δικαίωση.

Ο Βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ουτκού Τσακίροζερ, ασκώντας κριτική στον Ερντογάν σχολιάζει: «Είχαμε προειδοποιήσει πριν από δύο μέρες. Ιδού η φωτογραφία. Στην Μαδρίτη ο ηγέτης της νοτίου Κύπρου τον οποίο δεν αναγνωρίζει η Τουρκία. Φαίνεται ότι το πραγματικό βέτο έχει αρθεί απόψε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ