Τουρισμός: Οι τουρίστες επέστρεψαν, αλλά οι εργαζόμενοι λείπουν, γράφει το Politico

Αναλυτικό αφιέρωμα για την έλλειψη εποχικών εργαζομένων στον τομέα του ελληνικού τουρισμού δημοσίευσε το αμερικανικό περιοδικό Politico.

Η Ελλάδα πασχίζει να βρει αρκετούς ανθρώπους για να εργαστούν στη ζωτικής σημασίας τουριστική βιομηχανία της – και ζήτησε ακόμη και από Ουκρανούς πρόσφυγες να βοηθήσουν, όπως σημειώνει.

Ο κοροναϊός σήμανε δύο σε μεγάλο βαθμό χαμένες σεζόν για τον τουριστικό τομέα, αλλά φέτος οι κρατήσεις εκτοξεύονται στα ύψη – οι αρμόδιοι ελπίζουν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους αριθμούς του 2019, όταν η χώρα έβγαλε πάνω από 18 δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στους παραθεριστές.

«Το 2019 ήταν ανέφελο, μια χρονιά χωρίς προβλήματα», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας. «Φέτος έχουμε ακόμη μια πανδημία, έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης μετά από 80 χρόνια, μια ενεργειακή κρίση, πληθωρισμό, υψηλές τιμές ως αποτέλεσμα του πολέμου… Αλλά μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι θα είναι μια δυνατή σεζόν».

Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα πέμπτο της συνολικής οικονομικής παραγωγής της και παρέχει απασχόληση για περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού. Όμως οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, μπαρ και εστιατορίων δυσκολεύονται να προσλάβουν αρκετούς εργαζόμενους για να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση.