Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Αγαστή η συνεργασία της ελληνικής πολιτείας με την «Μητέρα Εκκλησία» στο Άγιον Όρος

Στην «αγαστή» συνεργασία της ελληνικής πολιτείας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για ζητήματα του Αγίου Όρους αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, κατά την άφιξή του στο λιμανάκι της Δάφνης και την υποδοχή του από τον πολιτικό διοικητή Αθανάσιο Μαρτίνο και την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους.

Ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε την αρχή της «συναλληλίας» μεταξύ της ελληνικής πολιτείας για το πολιτικό και διοικητικό κομμάτι του Αγίου Όρους, καθώς συνιστά  «αναπόσπαστο» τμήμα της ελληνικής εδαφικής επικράτειας και της «Μητέρας Εκκλησίας», που καθοδηγεί πνευματικώς την μοναστική πολιτεία, τονίζοντας πως αυτή η σχέση, διαχρονικά, με σεβασμό των κανόνων, «διέγραψε παραγωγική πορεία προς ωφέλεια πάντων».

Και προσέθεσε: «Η παραβίαση όμως της αρμονίας αυτής διαχρονικώς αποτελεί πηγή προβλημάτων, τα οποία διακυβεύουν την ευθυδρομία της Εκκλησίας. Ενίοτε και ενταύθα, υπερβάσεις της κοσμικής εξουσίας, προερχόμενες εκ των υπερβορείων μερών, φυτίλισαν το ήρεμον και ήσυχιον του τόπου, αλλά μόνο προς καιρόν, καθώς το άγρυπνον όμμα της Μεγάλης Εκκλησίας, ήτις αποτελεί φυσική μητέρα και προστάτιδα του Αγίου Όρους, η σθεναρά εμμονή των οσίων μοναστών του Άθωνος εις τα καθηγιασμένα εκκλησιαστικά όρια και η ταχύτατη αντίδραση της φίλτατης ελληνικής πολιτείας απεσώβησαν τον κίνδυνο εθνικοποιήσεως του Άθωνος, με την παρείσφρηση του εθνοφυλετισμού, ίνα μη είδωμε το βδέλυγμα της ερημώσεως».

Ο κ. Βαρθολομαίος ακολούθως έφτασε στις Καρυές, όπου τον υποδέχθηκαν οι ηγούμενοι και οι αντιπρόσωποι των 20 μονών. Ακολούθησε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο ηγούμενος της μονής Κουτλουμουσίου, Νικόλαος.

Ο Πατριάρχης, στην αντιφώνησή του, εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος και τη συνάντησή του με τους μοναχούς, «πνευματικά τέκνα της Μητέρας Εκκλησίας», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξήρε τις αρετές τους και τον πνευματικό τους αγώνα. Ακολούθησε κέρασμα στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας και δείπνο στο αρχονταρίκι.

Τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν και συνόδευσαν ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ως εκπρόσωπος της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και ο σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Το πρωί του Σαββάτου αναμένεται στο Άγιον Όρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα διανυκτερεύσει στη μονή Ιβήρων, όπου το πρωί θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στο ναό της Παναγίας της Πορταΐτισσας, πριν αναχωρήσει για τις επισκέψεις του στις μονές Καρακάλου και Μεγίστης Λαύρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ