ΕΟΣ Σάμου: «Ανοιχτές Πόρτες» στο Μουσείο Οίνου

Μια μοναδική οινογευστική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού το Σάββατο 28 Μαΐου και την Κυριακή 29 Μαΐου, από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Το «Μουσείο Οίνου» του ΕΟΣ Σάμου ανοίγει με ελεύθερη είσοδο τις εμβληματικές του θύρες και συμμετέχει στην εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες» των οινοποιείων, η οποία διοργανώνεται συλλογικά από τις Ενώσεις Οινοπαραγωγών της χώρας μας και τα επισκέψιμα οινοποιεία.

Οι οινόφιλοι θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στις αίθουσες του Μουσείου Οίνου, να γνωρίσουν την μακραίωνη ιστορική διαδρομή του σαμιώτικου κρασιού και την πατρογονική αμπελοκαλλιέργεια, να ξεναγηθούν (κατά τις ώρες 11:00, 13:00 και 15:00) και να δοκιμάσουν τα εξαίρετα ξηρά, ημίξηρα και γλυκά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος στο Μουσείο Οίνου κατά το διήμερο 28-29 Μαΐου θα είναι ελεύθερη.

Ο ΕΟΣ Σάμου, καλεί τους επισκέπτες να μυηθούν στον μαγευτικό κόσμο του κρασιού και να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά και διεθνώς αναγνωρισμένα σαμιώτικα κρασιά του Συνεταιρισμού.

Το Μουσείο Οίνου

Το Μουσείο Οίνου μουσείο στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε ακόμη και πριν από την ίδρυση του Συνεταιρισμού (1934) ως οιναποθήκη και βαρελοποιείο. Μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο και υπόσχεται να σας ταξιδέψει σε όλα εκείνα που προσδιορίζουν τη μοναδικότητα του σαμιακού αμπελώνα, τη δύναμη και την εφευρετικότητα του ανθρώπου, τη χειρωνακτική εργασία και το «μεράκι» των αμπελοκαλλιεργητών για την παραγωγή του μοναδικού μοσχάτου σταφυλιού.

Μπορείτε να δείτε: Τη φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας σε «πεζούλες ξερολιθιάς», το «καλύβι» και το «πατητήρι», παλαιές φωτογραφίες και συλλεκτικές φιάλες, χειρόγραφα αρχεία καταγραφής της παραγωγής, εργαλεία και σκεύη από την τέχνη της βαρελοποιίας, παμπάλαια μηχανήματα οινοποίησης αλλά και τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές του προηγούμενου αιώνα, χωρητικότητας έως και 80 τόνων. Ακόμη, εκτίθενται τα σημαντικότερα από τα εκατοντάδες διεθνή βραβεία και μετάλλια με τα οποία έχουν τιμηθεί τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου.