Ημέρα της Αφρικής: Μήνυμα Γκουτέρες για την ενίσχυση της διατροφής και της επισιτιστικής ασφάλειας στη μαύρη ήπειρο

Το μήνυμα ότι ο κόσμος πρέπει να ενωθεί αλληλέγγυος με όλους τους Αφρικανούς, για να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια και να κάνει τη διατροφή προσβάσιμη σε κάθε άτομο, έστειλε τη σημερινή Ημέρα της Αφρικής (25/5), ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η Αφρική είναι το σπίτι της ελπίδας. Την Ημέρα της Αφρικής, γιορτάζουμε τις τεράστιες  δυνατότητες αυτής της ποικιλόμορφης και δυναμικής ηπείρου», τόνισε στην εισαγωγή του μηνύματός του ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ εκτίμησε ότι οι μελλοντικές προοπτικές της Αφρικής είναι λαμπρές. «Από τον αυξανόμενο και ζωντανό πληθυσμό νέων της Αφρικής, έως πρωτοβουλίες όπως η αφρικανική ηπειρωτική ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, η δεκαετία της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής ένταξης των γυναικών και το τολμηρό όραμα της Αφρικανικής Ένωσης για το μέλλον, η Ατζέντα 2063», όπως είπε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πολλαπλές προκλήσεις που εμποδίζουν την Αφρική να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του κοροναϊού και των καταστροφικών επιπτώσεών της στις αφρικανικές οικονομίες, την κλιματική αλλαγή, τις ανεπίλυτες συγκρούσεις και τη σοβαρή επισιτιστική κρίση.

Για όλα αυτά τα θέματα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί μια τέλεια καταιγίδα για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα στην Αφρική. «Η κρίση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους στα τρόφιμα, την ενέργεια και τα λιπάσματα, με καταστροφικές συνέπειες στα συστήματα διατροφής και τροφίμων, καθιστώντας παράλληλα ακόμη πιο δύσκολο για την ήπειρο να κινητοποιήσει τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για να επενδύσει στους ανθρώπους της», σημείωσε.

Αφού υπενθύμισε ότι η Αφρικανική Ένωση έχει ορίσει το 2022 ως Έτος Διατροφής, ο Αντόνιο Γκουτέρες προέταξε την ανάγκη «να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό της πανδημίας, τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη σίγαση των όπλων σε όλες τις συγκρούσεις».

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να στέκονται περήφανα δίπλα στην Αφρική, «καθώς εργαζόμαστε για να εκπληρώνουμε την υπόσχεση μιας ευημερούσας και ειρηνικής Αφρικής για όλους».

Σημειώνεται ότι η Ημέρα της Αφρικής εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου, με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης της Οργάνωσης Αφρικανικής Ένωσης (Ο.Α.Ε. – από το 2002 ονομάζεται πλέον Αφρικανική Ένωση), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας την 25η Μαΐου 1963 και αποτελεί την συλλογική έκφραση των χωρών της μαύρης ηπείρου.

Το θέμα του φετινού εορτασμού (2022) είναι: «Ενίσχυση της διατροφής και της επισιτιστικής ασφάλειας».