Ευλογιά των πιθήκων: Εξετάζεται πως «ξέφυγε» από την Αφρική – «Ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε το εμβόλιο»

Εντείνεται η ανησυχία για την μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και ενώ όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν τον εντοπισμό κρουσμάτων της ασθένειας.

Οι επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις στο πως και γιατί η ευλογιά των πιθήκων «ξέφυγε» από την Αφρική, όπου ενδημούσε μέχρι σήμερα και έφτασε στην Ευρώπη, εκφράζοντας προβληματισμό για το τι θα μπορούσε να έχει αλλάξει στη δομή του ιού.

Παράλληλα καθησυχάζουν, επισημαίνοντας ότι η νόσος αυτή μεταδίδεται πολύ δύσκολα, με πολύ κοντινή επαφή με πάσχοντα, ο οποίος είναι μολυσματικός όταν είναι συμπτωματικός και με το εξάνθημα.

Ωστόσο δεν αποκλείουν την επανεμφάνιση «ξεχασμένων» ασθενειών,ενώ σημειώνουν ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε το εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

«’Εχουμε φάρμακα και εμβόλια»

«Είναι ένας ιός που υπάρχει εδώ και 70 χρόνια και οι γιατροί ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν», σημείωσε μιλώντας στον Σκάι, ο επικεφαλής μονάδας Covid και καθηγητής του John Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος.

«Δεν χρειάζεται ο ίδιος φόβος που είχαμε με τον Covid. Το 2019 μάθαμε για τον κοροναϊό στην Κίνα, επειδή βλέπαμε πολλούς ανθρώπους να πηγαίνουν στα νοσοκομεία. Με την ευλογιά των πιθήκων οι ασθενείς πάνε στα ιατρεία επειδή βλέπουν τα σημάδια στο δέρμα τους και είναι ένα ιός που γνωρίζουμε εδώ και 70 χρόνια. Αυτό είναι σπουδαίο γιατί ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε φάρμακα και εμβόλια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι με τον κοροναϊό οι επιστήμονες ήταν ανήσυχοι, γιατί οι ασθενείς ήταν ασυμπτωματικοί και κολλούσε ο ένας τον άλλον χωρίς να το γνωρίζουν. «Την ευλογιά των πιθήκων την κολλάς στον άλλον όταν έχεις συμπτώματα», υπογράμμισε. 

Πιθανόν να χρειαστεί να κάνουμε το εμβόλιο

Ο κ. Γαλιατσάτος επισήμανε ότι το ερώτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η επιστημονική κοινότητα είναι πώς βγήκε αυτό το μικρόβιο έξω από την Αφρική κι έφτασε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. «Στην αρχή σκεφτόμασταν μήπως αυτός ο ιός έχει αλλάξει, μήπως υπάρχει κάποια μετάλλαξη και μπορείς να κολλήσεις με την αναπνοή, όμως αυτό δεν ισχύει», τόνισε.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, ανέφερε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί. «Το εμβόλιο της ευλογιάς που έκαναν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας πιστεύουμε ότι ακόμα δουλεύει και θα βοηθήσει για την ευλογιά των πιθήκων. Το CDC και ο FDA λένε ότι το εμβόλιο θα είναι ένα εργαλείο για εμάς. Μάλιστα, έχουμε φτιάξει κι εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων».

Τα εμβόλια

Για την ευλογιά των πιθήκων αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιτρεπόμενο εμβόλιο. Υπάρχει ένα εμβόλιο από τη Δανία, αλλά δεν έχει επιτραπεί γιατί έχει μειωμένες κλινικές δοκιμές.

Το υπάρχον εμβόλιο της ευλογιάς είναι περίπου 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσου και μπορούν να το λάβουν και ανοσοκατεσταλμένοι, σύμφωνα με ειδικούς.

Η χώρα μας δεν έχει αποθέματα εμβολίων για την κοινή ευλογιά, ωστόσο αν ληφθεί απόφαση για διάθεση των εμβολίων, θα γίνει κεντρική παραγγελία από την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός δε θα αφορά τον γενικό πληθυσμό, αλλά θα γίνει άμεσος και επιλεκτικός εμβολιασμός των επαφών κάποιου που κόλλησε και του ίδιου του φορέα.

Δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος μετάδοσης

Αυτό που ανησυχεί  περισσότερο τους ειδικούς, είναι πως δεν είναι ακόμη απόλυτα ξεκάθαρη η οδός μετάδοσης της νόσου. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε πως συμβαίνει δύσκολα, και μόνο μέσω άμεσης σωματικής επαφής και επαφής με σωματικά υγρά και αναπνευστικά σταγονίδια.

Τα σταγονίδια αυτά, πιο συγκεκριμένα, είναι μεγάλα και δεν μπορούν να «ταξιδέψουν» περισσότερο από ένα μέτρο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Ευρώπης και ΗΠΑ.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Έτσι, παρόλο που ο ευρύς πληθυσμός δεν φαίνεται να κινδυνεύει ιδιαίτερα, υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που εκτίθενται περισσότερο:

«Κινδυνεύουν περισσότερο, κάποια άτομα τα οποία εκτίθενται λόγω επαγγέλματος ή λόγω συμπεριφοράς (σεξουαλικής) ή ακόμη και γιατροί και άνθρωποι που εξασκούν κάποιο επάγγελμα, που έχει σχέση με επαφή με πολύ κόσμο ή επαφή με το δέρμα κλπ», σημειώνει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.

Επιπλέον, η επαφή με μολυσμένα ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει κάποιος που έχει προσβληθεί από την ευλογιά των πιθήκων, μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο μετάδοσης.

Δεν είναι απίθανο να επανέλθουν ξεχασμένες ασθένειες

«Ο πολύς κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου για την ευλογιά των πιθήκων. Η νόσος αυτή μεταδίδεται πολύ δύσκολα, με πολύ κοντινή επαφή με πάσχοντα, ο οποίος είναι μολυσματικός όταν πλέον είναι συμπτωματικός και με το εξάνθημα», τόνισε μιλώντας στο MEGA, o καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

O ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθουν ξεχασμένες αρρώστιες.
«Η κοινωνία και τα ΜΜΕ είναι σε μια κατάσταση έκτακτη, οπότε τα μικρά γεγονότα τα τονίζουν. Ξεχασμένες αρρώστιες δεν είναι καθόλου απίθανο να επανέλθουν, από τη στιγμή που η ανοσία τείνει να πέσει εφόσον τα εμβόλια δε γίνονται. Το επίπεδο της ανησυχίας πρέπει να είναι επιστημονικό», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.