Καθησυχάζει τους πολίτες η Περιφέρεια Κρήτης: «Τα δίπτερα δεν είναι επικίνδυνα έντομα»

Καθησυχάζουν από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, τους πολίτες σχετικά με την παρουσία αρκετών εντόμων, που μοιάζουν με τα κουνούπια αλλά δεν είναι και ούτε μεταφέρουν αρρώστιες.

Για τις αναφορές όχλησης που υπάρχουν, θα θέλαμε να ενημερώσουμε πως το τελευταίο διάστημα καταγράφονται στο δίκτυο παρακολούθησης ακμαίων κουνουπιών τοπικά αυξημένοι πληθυσμοί εντόμων τα οποία το ευρύ κοινό συγχέει με τα κουνούπια. Αυτή τη στιγμή το φαινόμενο εντοπίζεται στις περιοχές Τρεις Βαγιές και Γιόφυρο Ηρακλείου, ενώ ενδέχεται να παρατηρείται σε μικρότερο βαθμό τοπικά και σε άλλες περιοχές.

Το φαινόμενο δεν αφορά κουνούπια, αλλά τους λεγόμενους «χειρονόμους» (Chironomus spp. – Meigen) της μεγάλης τάξης των Διπτέρων, της οποίας τα ενήλικα μοιάζουν με κουνούπια αλλά δεν τσιμπούν, διότι δεν έχουν προβοσκίδα, δεν διαβιβάζουν ασθένειες, όπως τα κουνούπια και μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση σε άτομα με ευαισθησία.

Πρόκειται επομένως για ακίνδυνα έντομα με πολύ μικρό κύκλο ζωής (είναι εύκολα αντιληπτός ο πληθυσμός των νεκρών εντόμων) και με βιολογία σημαντικά διαφοροποιημένη από αυτή των κουνουπιών. Οι αυξημένοι πληθυσμοί χειρονόμων οφείλονται στον πυθμένα των ρεμάτων με υψηλό οργανικό φορτίο και στο μικροκλίμα των περιοχών στις οποίες παρατηρούνται.

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία τους είναι ένα παροδικό φαινόμενο, το οποίο και παρακολουθείται συστηματικά.

Οι πολίτες καλούνται να λαμβάνουν τα δικά τους μέτρα για τη μείωση της όχλησης από τους χειρονόμους. Τέτοια μέτρα περιλαμβάνουν:

· Αποφυγή του ανάμματος εξωτερικών φώτων των κτιρίων και κυρίως αυτών που βρίσκονται στις βεράντες και τις εισόδους των σπιτιών

· Αντικατάσταση των λαμπτήρων λευκού φωτός με άλλες κίτρινου φωτός

· Τοποθέτηση πυκνών συρμάτινων πλεγμάτων (σήτες) σε εξωτερικές πόρτες και παράθυρα

· Κλείσιμο των παραθυρόφυλλων και των κουρτινών το βράδυ, ώστε να μη φαίνεται το εσωτερικό φως των σπιτιών από μακριά και να προσελκύονται οι χειρονόμοι.

· Χρησιμοποίηση ηλεκτρικών συσκευών παγίδευσης εντόμων

· Στα κέντρα αναψυχής/ξενοδοχεία που διαθέτουν υπαίθριους χώρους εστίασης να αποφεύγεται το άναμμα του λευκού φωτός και να μην τοποθετούνται τραπέζια για τους πελάτες κάτω από λάμπες (φωτεινές πηγές).