Θράκη: Φόλες απείλησαν ένα από τα τελευταία ζευγάρια του γύπα Ασπροπάρη

Δηλητηριασμένα δολώματα βρέθηκαν για ακόμα μια φορά σε προστατευόμενη περιοχή όπου ζουν απειλούμενα είδη πτηνών, μια παράνομη πρακτική που παραμένει συχνή στην ύπαιθρο όπως καταγγέλλει το WWF Ελλάς.

Περίπου 17 κιλά δηλητηριασμένων ψαριών και κομματιών κρέατος βρέθηκαν στα όρια της περιοχής Natura 2000 «Κοιλάδα Κομψάτου», πλησίον του ορεινού οικισμού Πόα του Δήμου Ιάσμου.

Ένας σκύλος πέθανε από τις φόλες που εντόπισαν στη διάρκεια περιπολίας ομάδα της WWF και θηροφύλακες. Η παρουσία Η Η Η παρ

πολλών νεκρών εντόμων στα σημεία όπου βρέθηκαν τα δολώματα είναι ενδεικτική, σύμφωνα με το WWF Ελλάς, της πολύ ισχυρής τοξικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε.

Διαβάστε επίσης: Δεκαετίες μετά την εξαφάνισή του, ο κάστορας ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα

«Το περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στα Θρακικά Μετέωρα (Αστραία), όπου φωλιάζει ένα από τα τελευταία πέντε ζευγάρια Ασπροπάρη στη χώρα μας. Επιπλέον η περιοχή είναι σημαντική για ακόμα δύο απειλούμενα είδη, το Όρνιο και τον Μαυρόγυπα που την χρησιμοποιούν είτε για αναπαραγωγή, είτε για εύρεση τροφής, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον επίσης σπάνιο Χρυσαετό που φωλιάζει στην περιοχή» δήλωσε στο ΑΠΕ Ελισάβετ Κρετ, ερευνήτρια πεδίου του WWF Ελλάς.

Ο ασπροπάρης (Neophron percnopterus)  είναι πλέον εξαιρετικά σπάνιο θέαμα στην Ελλάδα.

«Όλα αυτά τα σπάνια πουλιά, μαζί με άγρια και οικόσιτα θηλαστικά, θα μπορούσαν πολύ εύκολα να πέσουν θύματα αυτών των δηλητηριασμένων δολωμάτων, αν όλα τα ευρήματα δεν απομακρύνονταν εγκαίρως, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην περιβαλλοντική ισορροπία».

Η Ελλάδα φιλοξενεί τον τελευταίο πληθυσμό του μαυρόγυπα (Aegypius monachus) στη ΝΑ Ευρώπη (Juan Lacruz / CC BY-SA 3.0)

Σε ανακοίνωσή του το WWF Ελλάς σημειώνει πως «παρόλο που η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται από το νόμο εδώ και περίπου 30 χρόνια (από το 1993), δυστυχώς, συνεχίζει να είναι μια πολύ συχνή πρακτική στην ύπαιθρο, με αποτέλεσμα τη μαζική θανάτωση και εξαφάνιση απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας, όπως ο Ασπροπάρης».

Το όρνιο (Gyps fulvus), ένα είδος όρνιου, είναι απειλούμενο είδος στην Ελλάδα (Carlos Delgado / CC BY-SA 3.0)

»Επιπλέον, ως μη επιλεκτική «μέθοδος» δεν βλάπτει μόνο τα άγρια ζώα, αλλά έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις οικονομικές δραστηριότητες της υπαίθρου θανατώνοντας κι άλλα ζώα, όπως είναι οι σκύλοι φύλαξης κοπαδιών και τα κυνηγόσκυλα. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τέτοιων δηλητηριασμένων δολωμάτων πέραν του ότι είναι πολύ τοξικές και επικίνδυνες ακόμα και για τον άνθρωπο, είναι και παράνομες. Παρ’ όλα αυτά και ενάντια στο νομικό πλαίσιο, τέτοιες ουσίες διατίθενται ακόμα στην αγορά».

Τέλος η οργάνωση καλεί όσους εντοπίσουν δηλητηριασμένα δολώματα ή κάποιο νεκρό ζώο να μην τα αγγίξουν ή μετακινήσουν αλλά να απευθυνθούν στην αρμόδια Δασική Υπηρεσία, στην Αστυνομία, στις Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ή στην Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και Ζώων του WWF Ελλάς στο τηλέφωνο 2554032210.