Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Τουρίστες διαμαρτύρονται ότι κουράστηκαν σε τροχιακή κρουαζιέρα

Όταν πληρώνεις 55 εκατομμύρια δολάρια το άτομο για λίγες ημέρες αναψυχής, δεν περιμένεις να σε φορτώσουν με δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Κι όμως, οι τρεις τουρίστες που ταξίδεψαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με τουριστικό πράκτορα την εταιρεία Axiom Space δηλώνουν ότι το πρόγραμμά τους ήταν υπερβολικά φορτωμένο και τελικά διατάραξε τις εργασίες του κανονικού πληρώματος.

«Το χρονοδιάγραμμά μας ήταν πολύ επιθετικό, ειδικά τις πρώτες μέρες της αποστολής» δήλωσε ο Μάικλ Λόπεζ-Αλέγκρια, πρώην αστροναύτης της NASA και επικεφαλής της αποστολής Ax-1 που έφτασε στον ISS στις 9 Απριλίου. «Στην αρχή ο ρυθμός ήταν φρενήρης» είπε ο Λόπεζ-Αλέγκρια σε συνέντευξη Τύπου παρακολούθησε το Spacenews.com.

Διαβάστε επίσης:

  • Η Ρωσία αποσύρεται από το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού
  • Καβάφη απήγγειλε Ισραηλινός αστροναύτης κατά την εκτόξευση της Axiom Space

«Κοιτάζοντάς το αναδρομικά, ήμασταν πολύ επιθετικοί με το πρόγραμμα, ειδικά το πρώτο διήμερο» διαμαρτυρήθηκε ο Λάρι Κόνορ, μεγαλομεσίτης και ένας από τους τρεις ιδιώτες πελάτες της Axiom, μαζί με τον ισραηλινό επιχειρηματία Έιταν Στίμπε και τον καναδό επενδυτή Μαρκ Πάθι.

Από αριστερά, οι Λάρι Κόνορ, Μαρκ Πάτι, Μάικλ Λόπεζ-Αλέγκρια και Εϊτάν Στίμπε (Axiom Space)

Για παράδειγμα, είπε ο Κόνορ, ένα πείραμα που θα διαρκούσε δυόμιση ώρες με βάση την εκπαίδευση πριν από την πτήση χρειάστηκε τελικά πέντε ώρες.

Η αποστολή επρόκειτο να διαρκέσει 8 ημέρες, παρατάθηκε όμως στις 15 λόγω ακατάλληλων καιρικών συνθηκών που εμπόδιζαν την επιστροφή του σκάφους Crew Dragon της SpaceΧ.

H παράταση έφερε ανακούφιση στους τρεις τουρίστες, είπε ο Λόπεζ-Αλέγκρια: «Ήταν ευλογία που είχαμε τον επιπλέον χρόνο. Πιστεύω πως ήμασταν υπερβολικά εστιασμένοι στην έρευνα και το εκπαιδευτικό ας έργο και χρειαζόμασταν τον επιπλέον χρόνο για να ολοκληρώσουμε την εμπειρία κοιτώντας από το παράθυρο, μιλώντας με τους φίλους και τις οικογένειές μας και απολαμβάνοντας την αίσθηση.

Παρόλα αυτά η παρουσία των τουριστών διατάραξε τις εργασίες του πολυεθνικού πληρώματος στο τροχιακό εργαστήριο. Όπως δήλωσε η Σούζαν Χολμς, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αεροδιαστημικής Ασφάλειας στη NASA, στη διάρκεια της αποστολής «δεν υπήρξαν προφανή θέματα ασφάλειας», όμως η απόδοση των αστροναυτών επηρεάστηκε.

Η Axiom, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει νέο συμβόλαιο για την εκτόξευση ενός αστροναύτη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεσμεύτηκε από την πλευρά της να λαμβάνει περισσότερο υπόψη το πρόγραμμα του πληρώματος όταν οργανώνει τις δραστηριότητες των τουριστών.