Ελβετία: «Ναι» στη χρηματοδότηση της Frontex και στον «νόμο Netflix», σύμφωνα με τις πρώτες προβολές για το δημοψήφισμα

Η πλειοψηφία των Ελβετών είπε σήμερα «ναι» στη χρηματοδότηση του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex, καθώς και στην υποχρέωση των υπηρεσιών streaming να επενδύουν στην ελβετική οπτικοακουστική βιομηχανία, σύμφωνα με τις πρώτες προβολές μετά την ολοκλήρωση των σχετικών δημοψηφισμάτων.

Επιβεβαιώνουν τις δημοσκοπήσεις

Οι τάσεις αυτές δημοσιοποιήθηκαν από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων gfs.bern και φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα όλων των δημοσκοπήσεων που είχαν γίνει πριν από την ψηφοφορία.

Τι είναι ο νόμος Netflix

Η Ελβετία ζήτησε από τους ψηφοφόρους της να αποφασίσουν αν το Netflix και άλλες υπηρεσίες streaming πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στους Ελβετούς κινηματογραφιστές.

Στο δεσμευτικό δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο ονομάστηκε «Lex Netflix», οι πολίτες απαντούν για το εάν οι υπηρεσίες streaming πρέπει να επενδύουν το 4% των εσόδων τους στην Ελβετία σε τοπικές παραγωγές, όπως ισχύει ήδη για τους ελβετικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Επιπλέον, το 30% του περιεχομένου κάθε υπηρεσίες πρέπει να αντιστοιχεί σε ταινίες και σειρές ευρωπαϊκής παραγωγής.

Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία του κοινοβουλίου στηρίζουν το «ναι», ωστόσο οι επικριτές της πρότασης ανησυχούν για μείωση του διαθέσιμου περιεχομένου και αυξήσεις τιμών από τις εταιρείες streaming.

«Σεβόμαστε απόλυτα τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων του ελβετικού λαού και περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» περιορίστηκε να δηλώσει εκπρόσωπος της Netflix στο Reuters.