Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ: Παρουσίαση των κλινικών του «Σωτηρία» – Η «βαριά» ιστορία του νοσοκομείου

Για την ιστορία του νοσοκομείου «Σωτηρία» αλλά και για τις συνθήκες τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει το ιατρικόνοσηλευτικό προσωπικό της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής τα τελευταία δύο χρόνια  μίλησε σε συνέντευξη της στο κανάκι Youtube της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, η Καθηγήτρια Αντωνίας Κουτσούκου, Διευθύντρια της Α’ Πνευμονολογικης του Νοσοκομείου Σωτηρία και Διευθύντρια του Παθολογικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Όπως τόνισε η καθηγήτρια, το νοσοκομείο Σωτηρία είναι μία πλήρης κλινική, έχει ένα τμήμα πνευμονολογικής κλινικής, έχει ένα τμήμα covid, έχει μονάδα εντατικής θεραπείας δυναμικότητας 17 κλινών, έχει ενδοσκοπικό εργαστήριο, ένα τμήμα αποκατάστασης που είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα.

Η κα. Κουτσούκου τόνισε πως με την πανδημία μετατράπηκε όλο το νοσοκομείο σε Covid.

«Το νοσοκομείο Σωτηρίας τα τελευταία δύο χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Covid που σημαίνει πως δέχεται το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Τον τελευταίο μήνα σε μία μεγάλη πλήρες. Είναι σχεδόν καθημερινά πλήρες. Πίεση δέχονται και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η πληρότητα φτάνει 100% και υπάρχουν πολλά αιτήματα από ανθρώπους που χρήζουν ΜΕΘ».

Το προσωπικό προσπαθεί με μεγάλη αυτοθυσία και αφοσίωση να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Υπάρχει τεράστια σωματική και συναισθηματική κόπωση, ωστόσο υπάρχει ακόμη ο ενθουσιασμός να κάνουμε κάτι παραπάνω», ανέφερε η κα. Κουτσούκου, τονίζοντας πως το προσωπικό συνεχίζει να προσπαθεί διότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν χαλάρωση.

Τέλος η  κα. Κουτσούκου στέλνει ένα μήνυμα προς τους συναδέλφους της λέγοντας τους «να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να προσφέρουμε το άριστο γιατί αυτό είναι το χρέος μας».