Περού: Χιλιάδες τόνοι πετρελαίου στη θάλασσα – Χιλιάδες ψάρια και πουλιά νεκρά

Νέα διαρροή πετρελαίου στ΄ανοιχτά των περουβιανών ακτών σημειώθηκε σήμερα ενώ εργασίες πραγματοποιούνταν σε υποθαλάσσιο αγωγό του διυλιστηρίου της ισπανικής πετρελαϊκής εταιρίας Repsol προκειμένου να ερευνηθούν τα αίτια της πετρελαιοκηλίδας που σημειώθηκε στις 15 Ιανουαρίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Η (νέα) διαρροή φέρεται να σημειώθηκε στις 25 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια των εργασιών πριν από την απόσυρση των PLEM (Pipeline End Manifolds), που είναι υποθαλάσσιοι εξοπλισμοί συλλογής και διανομής πετρελαίου, ανακοίνωσε o Οργανισμός αξιολόγησης και παρακολούθησης του περιβάλλοντος (OEFA), που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η ποσότητα του αργού πετρελαίου που χύθηκε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια αυτής της νέας διαρροής δεν έχει διευκρινιστεί.

6.000 βαρέλια

Στις 15 Ιανουαρίου, 6.000 βαρέλια αργού είχαν ήδη διαρρεύσει στη θάλασσα κατά την εκφόρτωση από ένα δεξαμενόπλοιο στο διυλιστήριο Λα Παμπίγια, που βρίσκεται στη Βεντανίγια, 30 χλμ. βόρεια της Λίμας.

Σε άλλη ανακοίνωση, το περουβιανό ναυτικό έκανε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια πτήσης επιθεώρησης που έγινε την Τρίτη για την παρακολούθηση της πληγείσας περιοχής από την πρώτη πετρελαιοκηλίδα, το πλήρωμα παρατήρησε μια «ελαιώδη κηλίδα» κοντά στον αγωγό του διυλιστηρίου.

Έπειτα από διαβούλευση με το περουβιανό ναυτικό, οι υπεύθυνοι του διυλιστηρίου είπαν ότι πριν από την «επιθεώρηση και επισκευή» του αγωγού, πετρέλαιο «διέρρευσε» στη θάλασσα.

Η πετρελαιοκηλίδα που σημειώθηκε στις 15 Ιανουαρίου μόλυνε τις ακτές του κεντρικού Περού, σε απόσταση 40 και πλέον χιλιομέτρων από το διυλιστήριο.

Χιλιάδες νεκρά ψάρια

Η πετρελαιοκηλίδα προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ψαριών και θαλασσοπούλιων και οδήγησε στην ανεργία εκατοντάδες ψαράδες. Στο μέσο του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο, ο τουριστικός τομέας της περιοχής επλήγη σοβαρά.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, περισσότερα από 1.800 στρέμματα ακτογραμμής έχουν μολυνθεί, καθώς και 7.130 στρέμματα θαλάσσιας περιοχής.