Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Γαϊτανάκι η αναζήτηση ευθυνών, τοποθετείται ο Μητσοτάκης στο Υπουργικό

Το φιάσκο στη διαχείριση των προβλημάτων που επέφερε η κακοκαιρία «Ελπίδα» αναζητεί υπεύθυνο. Από τις πρώτες ώρες που διαφαινόταν ότι τα πράγματα στην Αττική Οδό πάνε όλα λάθος μέχρι και ότι χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα την νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, υπάρχει ένα γαϊτανάκι για να βρεθεί ποιος ευθύνεται για ποιο πράγμα.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για τη διαχείριση της «Ελπίδας» στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμιά δυσκολία να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και θα το κάνει. Αλλά και οι ευθύνες άλλων που είχαν εγγυηθεί ότι οι δρόμοι θα μένουν ανοιχτοί και αυτό δεν έγινε και αυτές θα αποδοθούν», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και σε αυτό το μοτίβο αναμένεται να κινηθεί και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

  • Διαβάστε επίσης: Αττική Οδός: Πρώτη παραίτηση μετά το φιάσκο της «Ελπίδας»

Τα προβλήματα παραμένουν, αργία και σήμερα

Όπως αναφέραμε και παραπάνω χιλιάδες είναι οι συμπολίτες μας που αναγκάστηκαν να περάσουν ακόμα μία νύχτα σε συνθήκες ψύχους, να παραμείνουν στο σκοτάδι και στο κρύο, καθώς ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί όλες οι βλάβες στο δίκτυο ρεύματος. Επίσης, μέχρι χθες βράδυ δρόμοι παρέμεναν κλειστοί, τα ΜΜΜ υπολειτουργούσαν και στην Αττική Οδό υπάρχουν ακόμα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.

Την ίδια στιγμή υπηρεσίες και καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν ούτε σήμερα, καθώς η Αθήνα έχει μετατραπεί σε μία «νεκρή» ζώνη. Η μετακίνηση είναι για πολλούς αδύνατη, με μη κεντρικούς δρόμους να είναι γεμάτοι χιόνι, που σιγά σιγά μετατρέπονται σε πάγο, καθιστώντας την οποιαδήποτε έξοδο από το σπίτι extreme sport.

Η οργή και η απογοήτευση στην κοινωνία είναι διάχυτη και δικαιολογημένη, μιας και ακόμα μία φορά ένα φυσικό φαινόμενο – εν προκειμένω μία σφοδρή χιονόπτωση τον Ιανουάριο- απέδειξε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι αδύναμος, ανεπαρκής ή ανίκανος για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Η ευθύνη των ιδιωτών

Σε αυτό το κλίμα, το μπαλάκι ευθυνών που παρακολουθούν οι πολίτες από τις πρώτες ώρες κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό είναι. Αρχικά η κυβέρνηση διά μέσου του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, έβαλε κατά της Αττικής Οδού, η οποία ασφαλώς φέρει σημαντική ευθύνη για τις απίστευτες σκηνές που εκτυλίχθηκαν για ώρες με τους εγκλωβισμένους οδηγούς.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης μίλησε χθες βράδυ στον ΣΚΑΪ και επέρριψε ευθύνες ξανά σε Αττική Οδό, αλλά και Περιφέρεια Αττικής. Ανάμεσα σε άλλα είπε:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ήταν ένα δύσκολο φαινόμενο, μια χιονοκαταιγίδα, που δεν εμφανίζεται συχνά, και δημιουργεί τέτοια πίεση και τέτοιο όγκο χιονιού που είναι δύσκολα διαχειρίσιμα. Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχαν ελλείψεις και ανεπάρκειες σε όλα τα επίπεδα της υλοποίησης του σχεδιασμού» σημείωσε ο υπουργός. και γι’ αυτό από την αρχή τόνισα ότι πρέπει η πολιτεία να πει συγγνώμη στους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν. Όμως αν εξετάσουμε πώς εξελίχθηκε ο σχεδιασμός, και η υλοποίησή του υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες οι οποίες μεγέθυναν το πρόβλημα.  Όπως σωστά λένε οι μετεωρολόγοι, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει την ακριβή ώρα ενός τέτοιου φαινόμενου.

Αιχμές και για την Περιφέρεια Αττικής

Ερωτηθείς για τα προβλήματα σε Κατεχάκη, Μεσογείων, Μαραθώνος μίλησε για επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. «Ξέρουμε όλοι ότι σε αυτούς τους κεντρικούς άξονες έχει την ευθύνη η περιφέρεια, και σε μικρότερες οδούς οι δήμοι» σχολίασε ο Χρήστος Στυλιανίδης. Με αυτά τα δεδομένα όλες αυτές οι επικαλύψεις και η προετοιμασία που έγινε έδειξε ότι δεν μπόρεσε να υλοποιήσει ένα σχεδιασμό. Όμως πρέπει να παραδεχθούμε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Αττική Οδό».

Για το «μπάχαλο» με τα τρένα