Ιρλανδία: Ζητά την ακύρωση των προγραμματισμένων ρωσικών ασκήσεων στην ΑΟΖ της

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ιρλανδία, απαιτώντας την ακύρωση ναυτικών ασκήσεων της Ρωσίας κοντά στις ακτές της, ως απόδειξη της επιθυμίας της να αποκλιμακώσει τις εντάσεις με τη Δύση για την ουκρανική κρίση.

  • Διαβάστε επίσης: Ουκρανική κρίση: Τι διακυβεύεται για τη Ρωσία και τη Δύση

Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές και αναλυτές κυβερνοασφάλειας φοβούνται πως οι ασκήσεις, που έχουν προγραμματιστεί για τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, ενδέχεται να αποτελούν το πρόσχημα προκειμένου η Ρωσία να κόψει τις υποθαλάσσιες οπτικές ίνες τηλεπικοινωνιών που συνδέουν την Αμερική με την Ευρώπη, σε περίπτωση που τελικά εισβάλει στην Ουκρανία.

Πού θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις

Τα ύδατα που έχουν επιλεγεί γα την άσκηση, το λεγόμενο Porcupine Seabight, βρίσκονται σε απόσταση περίπου 200 μιλίων από το Κορκ. Η περιοχή βρίσκεται εκτός των χωρικών υδάτων της Ιρλανδίας, αλλά εντός της αποκλειστικής οικονομική ζώνης της.

Η ουδέτερη Ιρλανδία διαθέτει περιορισμένες στρατιωτικές δυνάμεις, γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή για ρωσικές παράκτιες στρατιωτικές ασκήσεις ή «τυφλό σημείο της Ευρώπης – τον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρώπης», όπως το έθεσε ο αναλυτής Τομ Κλόναν.

Επίδειξη δύναμης;

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός τη Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε ότι η επιλογή της χρονικής στιγμής και τη τοποθεσίας «ενδέχεται να αποτελεί επίδειξη δύναμης προς τη Βρετανία και τη Γαλλία», καθώς έρχεται τη στιγμή που η Ρωσία αναπτύσσει στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, την περιοχή θα πρέπει να παρακάμπτουν και οι υπερατλαντικές πτήσεις, καθώς αναμένεται σε αυτές να συμπεριληφθούν δοκιμές πυραύλων Kalibr.

«Το επιχείρημα που θα μπορούσαν να προβάλουν οι Ρώσοι είναι ότι πραγματοποιούν τέτοιου είδους ασκήσεις σε διεθνή ύδατα κάθε χρόνο και ότι δεν πρόκειται παρά για μια σύμπτωση», δήλωσε ο Βαράντκαρ στον ραδιοφωνικό σταθμό RTE.

«Όμως είτε πρόκειται για σύμπτωση είτε όχι, σε μια περίοδο κλιμακούμενων εντάσεων, σε μια εποχή πραγματικής ανησυχίας για ενδεχόμενο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τις ακυρώσει. Θα είναι μια κίνηση καλής θέλησης που θα αποδείξει ότι οι Ρώσοι επιθυμούν πράγματι την αποκλιμάκωση», παρατήρησε.

Απευθυνόμενος στους ιρλανδούς αλιείς, τους κάλεσε να είναι προσεκτικοί αν αποφασίσουν να μείνουν πιστοί στη δέσμευσή τους να πλεύσουν δια μέσω των ρωσικών ασκήσεων.

«Μιλάμε για το ρωσικό πολεμικό ναυτικό, μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη με πυρηνικά όπλα, με υποβρύχια», προειδοποίησε. «Ας μην φανούμε αφελείς».

Με πληροφορίες από Politico