Γερμανία: Οι βουλευτές θα ψηφίσουν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο πραγματοποιεί απόψε την πρώτη «συνεδρίαση προσανατολισμού» – χωρίς ψηφοφορία – ενόψει της εισαγωγής γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού κατά της Covid-19. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην καταθέσει δική της πρόταση, αλλά να παραπέμψει το θέμα απευθείας στους βουλευτές.

Σύμφωνα με τη  διαδικασία που έχει προκριθεί, θα υποβληθούν τρεις υπερκομματικές προτάσεις και κατόπιν οι βουλευτές θα ψηφίσουν χωρίς κομματική «γραμμή», κατά συνείδηση, καθώς το ζήτημα θεωρείται «υψηλής ευαισθησίας». Μέχρι τώρα και έπειτα από δύο χρόνια επιμονής στην ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού, υποχρέωση, όχι εμβολιασμού, αλλά προσκόμισης πιστοποιητικού είτε εμβολιασμού είτε ίασης είτε αδυναμίας εμβολιασμού για ιατρικούς λόγους ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο υγειονομικό τομέα.

Η προθεσμία

Έως τις 15 Μαρτίου όσοι εργάζονται υπό οποιαδήποτε ιδιότητα σε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα αποκατάστασης ή μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα πρέπει να παρουσιάσουν το πιστοποιητικό στον εργοδότη τους, ο οποίος διαφορετικά οφείλει να αναστείλει την σύμβαση εργασίας τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Bundestag, η πρώτη πρόταση προβλέπει υποχρεωτικό εμβολιασμό με τρεις δόσεις όλων των πολιτών άνω των 18 ετών – η δ΄ δόση παραμένει σε οικειοθελή βάση.

Χρηματικό πρόστιμο

Αν κάποιος δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί, θα του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο και η υποχρέωση θα πρέπει να έχει ισχύ ενός ή δύο ετών. Η «γραμμή» αυτή υποστηρίζεται από τους περισσότερους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, με κάποιες διαφοροποιήσεις από τους Φιλελεύθερους (FDP), ενώ παρόμοια άποψη εκφράζει και η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η οποία ωστόσο επιμένει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη κατάρτισης σχεδίου νόμου.

Η μέση οδός

Η δεύτερη πρόταση, η οποία περιγράφεται ως «μέση οδός» και υποστηρίζεται από βουλευτές του FDP, κάνει λόγο για υποχρεωτικό εμβολιασμό για τα άτομα άνω των 50 ετών, ενώ προβλέπει ότι οι πολίτες άνω των 18 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να έχουν μια επαγγελματική, εξατομικευμένη ενημερωτική συζήτηση με ιατρό.

Η τρίτη πρόταση, η οποία στηρίζεται μεταξύ άλλων από τους βουλευτές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), αλλά και τον Αντιπρόεδρο του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, απορρίπτει εντελώς την υποχρεωτικότητα και επιμένει στην ελεύθερη επιλογή του πολίτη να εμβολιαστεί ή

Ο υπουργός Υγείας

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ (SPD), αν και ως βουλευτής έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της γενικής υποχρέωσης όλων των ενηλίκων, έχει διευκρινίσει ότι ως αρμόδιος υπουργός δεν θεωρεί σωστό να λάβει επισήμως θέση. Μέχρι σήμερα, το 16% των ενηλίκων στη Γερμανία δεν έχει εμβολιαστεί. Με δύο δόσεις έχει εμβολιαστεί το 73,6%, ενώ την ενισχυτική δόση έχει λάβει το 51,3%.