Κοροναϊός: «Ενδημικός δεν σημαίνει ακίνδυνος» προειδοποιεί κορυφαίος έλληνας βιολόγος της Οξφόρδης

O όρος «ενδημικός ιός» έχει γίνει αντικείμενο κατάχρησης και παρανόησης στην πορεία της πανδημίας, όμως παρά τα καθησυχαστικά λεγόμενα η Covid-19 δεν οδεύει προς το φυσικό της τέλος, προειδοποιεί με άρθρο του στο Nature ο Άρης Κατζουράκη, διακεκριμένος καθηγητής Εξέλιξης και Γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Με την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, η οποία ξαπλώνεται αρκετά γρήγορα ώστε να εκτοπίζει άλλα στελέχη, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί πιο ήπια νόσο, πολλοί διαβλέπουν την ημέρα που ο κοροναϊός θα κυκλοφορεί μόνο σποραδικά ανάμεσά μας, έχοντας ίσως εξελιχθεί σε ακίνδυνο κρυολόγημα.

Όμως αυτό το σενάριο είναι στην πραγματικότητα αυθαίρετο, λέει ο δρ Κατζουράκης. «Μπορεί μια ασθένεια να είναι ενδημική και ταυτόχρονα διαδεδομένη και θανάσιμη» διευκρινίζει.

«Ενοχλούμαι όταν οι λήπτες των αποφάσεων επικαλούνται τη λέξη ενδημικός ως δικαιολογία» λέει ο Άρης Κατζουράκης

Από επιστημονική άποψη, ασθένειες όπως η ηπατίτιδα C, η ελονοσία και η πολιομυελίτιδα είναι ήδη ενδημικές, παρόλα αυτά όμως έχουν ευρεία εξάπλωση και προκαλούν εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο.

Επιπλέον, η επιστήμη δεν προσφέρει καμία εγγύηση ότι ο SARS-CoV-2 θα γίνεται σταδιακά όλο και πιο ήπιος, σαν ενδημικό κρυολόγημα, εξηγεί ο καθηγητής, ο οποίος ειδικεύεται στη σχέση ανάμεσα σε ιούς και ξενιστές.

Υπενθυμίζει ως παράδειγμα την πανδημία ισπανικής γρίπης το 1918, στην οποία το δεύτερο κύμα ήταν μακράν πιο θανάσιμο από το πρώτο.

Τι σημαίνει «ενδημικός»