Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου οι αποφάσεις της κυβέρνησης λέει ο Οικονόμου

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται με γνώμονα την εξέλιξη του φαινομένου της κακοκαιρίας «Ελπίδα» διαμήνυσε ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν κήρυξε αργία η κυβέρνηση αυτό το διήμερο αφού οι προβλέψεις έδειχναν ότι λόγω του χιονιού, οι δρόμοι θα έκλειναν και οι μετακινήσεις θα ήταν πολύ δύσκολες και επικίνδυνες.

«Καταβάλλεται προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε:

«Με βάση την εξέλιξη του φαινομενου η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις σε όλα τα μέτωπα μεταξύ των οποίων και αυτού της εργασίας προκειμένου οι προτεραιότητες που έχουμε βάλει, δηλαδή πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ύστερα η προστασία της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας αλλα και η ομαλότητα του κοινωνικοοικονομικού βίου να μην αντιμετωπίσουνε μεγάλα προβλήματα από την εξέλιξη του φαινομένου της κακοκαιρίας».

Αναλυτικά τα όσα είπε εισηγητικά ο Γιάννης Οικονόμου για την κακοκαιρία «Ελπίδα» που πλήττει τη χώρα.

«Η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα καιρικά φαινόμενα στην Αττική, αναμένεται να ενταθούν τις μεσημεριανές ώρες, ενώ δύσκολες θα συνεχίσουν να είναι οι συνθήκες και αύριο.  Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ανάπτυξη  προκειμένου να παρεμβαίνει σε συνεργασία και με την Αυτοδιοίκηση, όπου χρειάζεται, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλεί η κακοκαιρία.

Για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες που απειλούνται από την κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με την συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν μετακινηθεί σε νησιωτικές και σε άλλες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση,  προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενα  προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και τα όσα παρουσιάστηκαν έχουν αντιμετωπιστεί ή αντιμετωπίζονται.

Η Πολιτική Προστασία απέστειλε μήνυμα μέσω του 112 στην Αττική απευθύνοντας ισχυρή σύσταση στους πολίτες να αποφεύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση. Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση προς όλους, αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το εθνικό δίκτυο και βασικές οδικές αρτηρίες να παραμείνουν ανοιχτοί. Βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας για τα βαρέα οχήματα.

Όπως είπα και πριν υπάρχει ισχυρή σύσταση ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες και να ακολουθούνται συνεχώς οι οδηγίες των αρμόδιων Αρχών. Για συμπολίτες μας που χρειάζονται βοήθεια συνίσταται να επικοινωνούν είτε με το 100 είτε με την Πολιτική Προστασία στο 112.

Από τις 12 το μεσημέρι μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εμπλέκονται με την διαχείριση της κακοκαιρίας και της Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, εξ αιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών, τα σχολεία μας σε πολλές περιοχές της χώρας παρέμειναν κλειστά. Από το πρωί πραγματοποιείται  τηλεκπαίδευση σε περισσότερες από 46.000 τάξεις, με την εκπαιδευτική κοινότητα να αξιοποιεί το ψηφιακό αυτό εργαλείο, συνεχίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς και τα στελέχη της εκπαίδευσης, για την άμεση ανταπόκριση και την ετοιμότητά τους στην τηλεκπαίδευση.

Βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η διασφάλιση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, αλλά και η ομαλότητα του κοινωνικό-οικονομικού βίου».