Τα τρία μηνύματα από το δεκαετές ομόλογο

Με ζεστό χρήμα ενισχύεται η ταμειακή «ασπίδα» της κρατικής ρευστότητας που φτάνει τα περίπου 37-38 δισ. ευρώ και παρά το ακριβότερο, σε σχέση με το περσινό, επιτόκιο έκδοσης του 10ετούς ομολόγου (1,8%) διατηρείται προσώρας ο τρέχων στόχος του χαμηλού κόστους δανεισμού.

Το περιθώριο επιτοκίου έναντι του γερμανικού έχει συρρικνωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2019 και ο νέος δανεισμός της Ελλάδας την Τετάρτη έγινε με κόστος κάτω από το μισό έναντι της αντίστοιχης έκδοσης του Μαρτίου του 2019, όταν το επιτόκιο ήταν στο 4%. Αυτό βοηθά στη βελτίωση του χρέους σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη αύξηση του ρυθμού ανάκαμψης.

Τα βασικά μηνύματα πάντως που έστειλε η πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου συμπυκνώνονται στα εξής τρία συμπέρασμα: αποτελούν παρελθόν τα πολύ χαμηλά επιτόκια για όλη την ευρωζώνη, διατηρήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επενδυτών τελευταίων δυόμισι ετών ως προς τους επενδυτές και πως η παρούσα συγκυρία ανοδικών αποδόσεων απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στη δημοσιονομική πολιτική του 2022.

Το δίχτυ της ΕΚΤ. Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται ότι υπό το δίχτυ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – και με τη στήριξη των θετικών προοπτικών της ανάπτυξης – τα ελληνικά ομόλογα συμπεριφέρονται σαν να ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα. Ομως οι υψηλές αβεβαιότητες του τρέχοντος έτους – ειδικά στο μέτωπο του πληθωρισμού και της πανδημίας – μπορεί να φέρουν την τέλεια καταιγίδα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, άρα και μεγαλύτερες αυξήσεις στις αποδόσεις.

Θολό είναι και το τοπίο σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες ως προς την επιτοκιακή πολιτική. Διόλου τυχαίο λοιπόν το μήνυμα για τη συνετή δημοσιονομική πολιτική που εστάλη και στο πρώτο Eurogroup της χρονιάς – στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης εξέτασαν τις εξελίξεις από τη διπλή κρίση και έτσι επιβεβαιώθηκε η συνέχιση της στήριξης αλλά με πολύ στοχευμένα μέτρα.