Ουκρανικό: Το σχέδιο των ΗΠΑ για να «αμυνθεί» η Ευρώπη στον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας

Γράφει η Μαριλίζ Φασουλοπούλου

Τις συμμαχίες της στην Μέση Ανατολή φαίνεται να ενεργοποιεί η Ουάσιγκτον, η οποία φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες με το Κατάρ, όπως και έτερες χώρες παραγωγής φυσικού αερίου, αλλά και αμερικανικές εταιρείες LNG, προκειμένου να έχει έτοιμο ένα… σχέδιο Β προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το θέμα φαίνεται πως πήρε μορφή κατεπείγοντος μετά τις διπλωματικές επαφές της περασμένης εβδομάδας, οι οποίες δεν φάνηκαν να καταλήγουν σε λύση. Βέβαια ειδικά Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συνάντηση τους δήλωσαν πως παραμένουν ανοιχτοί στη συνέχιση του διαλόγου, με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να υποστηρίζει πως περιμένει από τις ΗΠΑ γραπτές απαντήσεις στις ρωσικές απαιτήσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Όμως, το περιεχόμενο των ρωσικών απαιτήσεων που περιλαμβάνουν την απόσυρση του ΝΑΤΟ από όλα τα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (ήτοι από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία) καθιστούν για την ώρα απαγορευτική την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγούσε σε εκτόνωση της κατάστασης.

Δεν είναι τυχαίο πως με τη Ρωσία να έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα, από τη Δύση και δη, τις ΗΠΑ έχει αρχίσει να συρρέει εξοπλισμός και όπλα προς το Κίεβο. Όπως επίσης, ότι η Ουάσιγκτον ανέβασε στροφές προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή κάλυψη της Ευρώπης σε περίπτωση που τελικά η Ρωσία προχωρήσει σε μια εισβολή με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό της κατάστασης.