Ουκρανία: «Χοντραίνει» το γεωπολιτικό παιχνίδι μεταξύ Δύσης και Ρωσίας – Ανυποχώρητες και οι δύο πλευρές

Από το «ψυχροπολεμικό» κλίμα, όλα δείχνουν ότι έχουμε ήδη περάσει στο «πολεμικό» αναφορικά με τις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης, με αφορμή το ζήτημα της Ουκρανίας.

Η πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αρνείται μετά βδελυγμίας και ο Τζο Μπάιντεν εκτιμά ότι θα συμβεί, κάνει τα «τύμπανα» του πολέμου να ηχούν, έστω και υπόκωφα.

Οι δύο πλευρές κάνουν κυκλωτικές κινήσεις πάνω στο χάρτη της Ευρώπης, με το ΝΑΤΟ να αρνείται τους όρους του Βλαντίμιρ Πούτιν για επαναφορά στις «σφαίρες επιρροής» και τη Μόσχα να επιδιώκει να περιορίσει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, απομακρύνοντάς την από τα… πόδια της, δηλαδή από την περαιτέρω επέκταση της Δύσης προς ανατολάς.

Ήδη, οι κινήσεις ορισμένων χωρών, που μόνο οι βαθείς γνώστες της γεωπολιτικής θα μπορούσαν να προβλέψουν, αποδεικνύουν την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Στρατό και τεθωρακισμένα κατά της Ρωσίας βγάζει στη Βαλτική η Σουηδία

Ποιος θα περίμενε, για παράδειγμα, από χώρες της Σκανδιναβίας, όπως η Σουηδία, που δεν έχει συμμετάσχει σε πόλεμο εδώ και δύο… αιώνες, να στέλνουν στρατό και τεθωρακισμένα στη Βαλτική;

Και όμως, η Στοκχόλμη αποφάσισε στις 15 Ιανουαρίου να αναπτύξει τεθωρακισμένα και δεκάδες ένοπλους στρατιώτες στους δρόμους του Βίσμπι, μιας παραθαλάσσιας πόλης στο νησί Γκότλαντ της Βαλτικής – μια ασυνήθιστη ενέργεια, που αποφασίστηκε λόγω της αυξημένης «ρωσικής δραστηριότητας» στην περιοχή.

Περίπου 10 τεθωρακισμένα και δεκάδες ένοπλοι στρατιώτες εθεάθησαν να περιπολούν στους δρόμους του Βίσμπι.

Σύμφωνα με τις σουηδικές ένοπλες δυνάμεις, η ανάπτυξη στρατού αποφασίστηκε αφού τρία ρωσικά αποβατικά σκάφη διέπλευσαν την περασμένη εβδομάδα τη Βαλτική, διασχίζοντας τη Μεγάλη Ζώνη της Δανίας, εν μέσω του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις Ρωσίας – ΝΑΤΟ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Σουηδίας και να καταδείξουν την ικανότητά μας να προστατεύουμε τη Σουηδία και τα σουηδικά συμφέροντα», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Πέτερ Χούλτκβιστ, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία, που είναι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συνεργάζονται στενά σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ασφάλεια με την Σουηδία και τη Φινλανδία, χώρες-εταίρους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που όμως δεν είναι μέλη του. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Σουηδία είχε μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες της, αλλά ενίσχυσε τις αμυντικές ικανότητές της μετά το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.

Μάλιστα, η Σουηδία επανέφερε το 2017 την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και άνοιξε ξανά ένα στρατόπεδο στο νησί Γκότλαντ, τον Ιανουάριο του 2018.

Οι χώρες της Βαλτικής στέλνουν πυραύλους στην Ουκρανία

Λίγες μέρες μετά, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, μέλη του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής.

«Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και οι σύμμαχοί τους εργάζονται χωρίς καθυστέρηση από κοινού για να παραδώσουν τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή.

Η Εσθονία θα στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και οι άλλες δύο χώρες θα παραδώσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.