Ερώτηση του ΚΚΕ στην Κομισιόν για τους ανέργους

«»Πρωταθλήτρια» με 39,1% στην ανεργία των νέων «σε όλη την ΕΕ αναδείχθηκε η Ελλάδα το Νοέμβρη και μάλιστα 10 μονάδες μπροστά από τη δεύτερη Ισπανία», καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Επιπρόσθετα, σε 1.109.366 άτομα ανήλθαν οι άνεργοι τον Δεκέμβρη, σημειώνοντας νέα αύξηση της τάξης του 1,63% από τον Νοέμβρη, χωρίς να υπολογίζονται ως άνεργοι αυτοί που έχουν δουλέψει έστω και μία ώρα το μήνα. Αποκαλυπτικά βέβαια της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στους χώρους δουλειάς είναι και τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το 11μηνο Γενάρη – Νοέμβρη του 2021 σύμφωνα με τα οποία οι απολύσεις έφτασαν τις 2.066.741, δηλαδή έχασαν τη δουλειά τους περίπου όσοι αποτελούν το σύνολο των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο χρονικό διάστημα έγιναν 2.202.421 προσλήψεις γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τη γενικευμένη επέκταση των «ευέλικτων» και προσωρινών μορφών απασχόλησης και ανασφάλεια στους χώρους δουλειάς» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Σημειώνει ότι «στον αντίποδα των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, η κυβέρνηση της ΝΔ δήλωσε δια στόματος πρωθυπουργού στην πρόσφατη παρουσίαση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για το 2022 ότι θα στηρίξει τη μετάβαση από την «επιδότηση της ανεργίας» στην «επιδότηση της εργασίας». Καταργεί δηλαδή τα ούτως ή άλλως πενιχρά επιδόματα και παροχές στους ανέργους στο όνομα των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης» με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι αποτελούν «αντικίνητρα» ενώ χρηματοδοτούνται αδρά οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να έχουν πάμφθηνο, ακόμα και εντελώς δωρεάν, εργατικό δυναμικό. Οι λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» εφαρμόζονται ήδη σε κράτη-μέλη ως εργαλείο για τις περικοπές επιδομάτων ανεργίας και με την ενεργοποίηση μέτρων τιμωρίας των πραγματικών θυμάτων, των ίδιων των ανέργων. Με αυτό το στόχο πχ η κυβέρνηση της Γαλλίας σχεδιάζει να κάνει 25% περισσότερες επαληθεύσεις, ενώ η κυβέρνηση της Ιταλίας θα εφαρμόσει το κριτήριο των δύο απορρίψεων προτάσεων εργασίας».